x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Studiu: energia nucleară e, totuşi, cea mai sigură

Studiu: energia nucleară e, totuşi, cea mai sigură

04 Apr 2011   •   18:55

În ciuda problemelor întâmpinate la centrala japoneză de la Fukushima şi cu dezastrul de la Cernobîl în minte, energia nucleară este cea mai sigură modalitate de producere a electrici­tăţii relevă mai multe studii citate de Washington Post.

Statistica e cea mai bună armă, sugerând că numărul victimelor făcute de energia atomică e mult mai mic decât realizarea cu­ren­tului electric din cărbune, petrol sau gaze na­turale. În cel mai mare ac­cident, de la Cernobîl din 1986, 50 de oameni au murit, arată publicaţia ci­tată. De asemenea, la Fukushima doar 23 de oameni au fost răniţi, iar 21 au fost expuşi la radiaţii mai mari de­cât cele considerate sigure de a fi "în­casate" de corpul uman într-un an.

Istoria arată că energia atomică rareori omoară sau cauzează boli. Comparativ, cărbunele aduce de 470 de ori mai multe victime prin poluarea adusă şi mai mult de 1.000 de ori de cazuri de îmbolnăviri grave. Alte victime potenţiale pot fi muncitorii de la construirea de baraje, boala "plămânilor negri" la mineri sau in­cen­diile de pe platformele petroliere. Potrivit unui studiu din The Lancet, Paul Wilkinson, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a găsit că în Europa la fiecare 10 TWh de energie există 1,12 morţi din accidente, 250 de la poluare şi 2.250 ca­zuri de îmbolnăviri grave. Spre comparaţie, nuclearul cauzează la aceeaşi cantitate 0,2 morţi, 0,5 victime ale poluării şi 2,2 îmbolnăviri. Cărbunele produce 1.290 grame de dioxid de carbom în mod direct, fără a conto-riza şi minatul şi transportul, în vreme ce nuclearul doar 30 de grame.

Potrivit unei baze de date a Paul Scherrer Institut, din 1970 până în 2008 au avut loc 1.686 accidente în mineritul cărbunelui, 531 în industria petrolieră şi 186 implicând gaze na­turale. Numai în China mor annual 6.000 de mineri care scot cărbune din măruntaiele pământului, iar sute de milioane sunt expuşi poluării.

Spre comparaţie, după Cernobîl s-au înregistrat 6.800 de cazuri de cancer tiroidian la cei care erau copii în vremea accidentului, potrivit unui raport al ONU. Alţii arată cu degetul către cei 30.000 de morţi făcuţi de canicula prea mare din august 2003, venită ca urmare a încălzirii globale.

×
Subiecte în articol: energie nucleara