x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Studiu: Măsurile cuprinse în acordul României cu FMI pot accentua încetinirea economică

Studiu: Măsurile cuprinse în acordul României cu FMI pot accentua încetinirea economică

06 Oct 2009   •   00:00

Acordul României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) conţine măsuri care pot accentua încetinirea economică, potrivit unei analize a Center for Economic and Policy Research (CEPR) din Londra.



Politicile fiscale şi monetare din acordul de împrumut al României sunt considerate de specialiştii instutului britanic ca având un efect de contracţie asupra economiei, potrivit unui studiu care analizează programele FMI derulate cu 41 de state.

Specialiştii CEPR consideră că politica de salarizare din sectorul public şi cea privind lichiditatea şi creşterea masei monetare încurajează declinul activităţii economice. CEPR nu a evaluat, în cazul României, politicile în privinţa dobâzilor.
Potrivit studiului, 31 din cele 41 de acorduri ale FMI încheiate cu statele afectate de criză includ politici prociclice care în contextul recesiunii pot exacerba încetinirea activităţii economice.

"La peste un deceniu după ce criza economică din Asia a atras atenţia la marile greşeli din politicile FMI, Fondul face în continuare greşeli similare în multe ţări", a declarat economistul Mark Weisbrot, co-director al CEPR şi cordonator al studiului.
FMI promovează politici diferite în statele bogate faţă de cele cu venituri scăzute şi medii.
"Fondul susţine susţine politici fiscale de stimulare şi creştere în ţările bogate, dar are o atitudine foarte diferită faţă de ţările cu venit scăzut şi mediu", a spus Weisbrot.

Pentru încheierea unor acorduri, FMI s-a bazat pe prognoze prea optimiste, subestimând impactul recesiunii economice asupra statelor cărora le acorda împrumuturi. Ulterior, instituţia a relaxat condiţiile după ce performanţele economice s-au situat sub aşteptări.

"Este timpul ca Fondul să reexamineze criteriile, estimările şi analizele economice pe care le foloseşte pentru a prescrie politici macroeconomice în ţările în curs de dezvoltare", se arată în raport.
Analiza CEPR a fost întocmită în urma unor discuţii purtate cu reprezentanţi ai Fondului privind politicile recomandate în timpul actualei recesiunii economice.

Studiul a avut în vedere acordurile cu 41 de ţări din toată lumea, între care şi România, Ungaria, Belarus, Letonia, Serbia, Ucraina, dar şi Mongolia, Niger, Afganistan sau Costa Rica.
Fondul prognozează un declin economic de 8,5% în acest an în România, urmat de o creştere de 0,5% în 2010.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde de euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde de euro.

CEPR a fost înfiinţat în 1999, pentru a promova dezbateri în privinţa problemelor economice şi sociale importante, de economiştii Dean Baker şi Mark Weisbrot. Printre consultanţii institutului se numără economiştii laureaţi ai Premiului Nobel Joseph Stiglitz şi Robert Solow, precum şi profesorul de economie de la Harvard Richard Freeman.
  Mediafax

×
Subiecte în articol: economic