x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Subvenţiile îi încurajează pe români să devină producători de energie verde

Subvenţiile îi încurajează pe români să devină producători de energie verde

24 Mai 2019   •   21:22
Subvenţiile îi încurajează pe români să devină producători de energie verde

În România există în prezent în jur de 70 de prosumatori, adică persoane fizice care îşi asigură o parte din consumul de energie din producţie proprie şi livrează excesul în reţea, dar se estimează că numărul lor va ajunge la 34.000 până la finele anului cu ajutorul programului de subvenții pentru montarea de sisteme fotovoltaice derulat de Administrația Fondului de Mediu (AFM). Vineri a fost lansat Ghidului Prosumatorilor, un document care conţine informaţii despre paşii care trebuie parcurşi pentru a deveni prosumator. “Soluțiile fotovoltaice sunt accesibile consumatorilor finali. Costul unui MWh din surse fotovoltaice a scăzut cu circa 60 % între 2011 și 2017. Avantajul este că după circa 7 ani în care consumatorul își poate recupera investiția, energia este gratuită”, a declarat cu acest prilej Eric Stab, Președinte Director General Engie România.

Lansarea Ghidului Prosumatorului a fost realizată în cadrul unui eveniment public, cu participarea a 100 de prosumatori, instalatori, furnizori de echipamente, distribuitori din energie și autorități. Demersul face parte din programul “energiaTa”,  un proiect educațional și de conștientizare lansat în urmă cu trei ani, cu obiectivul de a facilita crearea unei comunități de prosumatori în România. EnergiaTa numără în prezent peste 5.000 membri din toată țara. La sfârşitul anului trecut, Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat pachetul de reglementări pentru comercializarea energiei electrice produsă în centrale electrice din surse regenerabile de către prosumatori.

Parlamentul a aprobat, în iulie, Legea nr. 184/2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, care precizează: „Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE”.

Totodată, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în anul anterior.Prosumatorii sunt scutiţi de la plata certificatelor verzi pentru energia produsă şi utilizată pentru consumul propriu final.

×
Subiecte în articol: investiţie