Scumpirile de anul trecut la unele produse, precum cartofii, uleiul sau legumele, au avut loc pentru că procesatorii şi magazinele nu au renunţat la marjele mari de profit şi pentru că aceştia nu relaţionează cu producătorii, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
În 2010, în afară de ouă, toate alimentele s-au scumpit, potrivit datelor INS, cea mai mare creştere de preţ fiind consemnată la cartofi, respectiv 45%. Scumpiri de peste 10% au mai fost înregistrate la legume şi conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) şi miere (10,3%).
El crede că nu lipsa alimentelor produse în România a dus la scumpiri, ci importurile masive. „Parteneriatele dintre producătorul autohton şi magazin nu au fost create. Ei (magazinele şi procesatorii – n.r.) au trăit prin ceea ce a însemnat importuri. Asta s-a întâmplat şi la cartof, unde majoritatea mărfii vândute anul trecut nu era din România. Foarte mulţi dintre cartofii aceia foarte mari, frumoşi erau rebuturi. Pentru că în ţările producătoare, şi cartoful foarte mic, şi cel foarte mare se elimină de la alimentaţie”, a afirmat ministrul Agriculturii. El spune că scumpirile de anul trecut au fost cauzate şi de lipsa de organizare a producătorilor români.
„La ulei, de exemplu, mi-e greu să vă spun de ce a crescut preţul. Unele verigi din lanţul de producţie a uleiului au rămas la aceeaşi marjă de profit. Îşi păstrează marja prin creşterea preţului. Eu aş spune că rezervele de reducere a preţurilor sunt la procesatori şi la comerţ. Vina creşterii preţului la alimente nu este a producătorului de materie primă”, a mai spus ministrul Valeriu Tabără.