x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tabără dă vina pe procesatori şi magazine

Tabără dă vina pe procesatori şi magazine

de Elena Stan    |    12 Ian 2011   •   19:51

Scumpirile de anul trecut la unele produse, precum cartofii, uleiul sau legumele, au avut loc pentru că procesatorii şi magazinele nu au renunţat la marjele mari de profit şi pentru că aceştia nu relaţionează cu produ­că­to­rii, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

În 2010, în afară de ouă, toate alimentele s-au scumpit, po­trivit datelor INS, cea mai mare creş­tere de preţ fiind consemnată la car­tofi, respectiv 45%. Scumpiri de peste 10% au mai fost înregistrate la le­gume şi conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) şi miere (10,3%).

El crede că nu lipsa alimen­telor produse în România a dus la scum­piri, ci importurile masive. „Par­teneriatele dintre producătorul autoh­ton şi magazin nu au fost crea­te. Ei (magazinele şi procesatorii – n.r.) au trăit prin ceea ce a însemnat importuri. Asta s-a întâmplat şi la cartof, unde majoritatea mărfii vân­dute anul trecut nu era din România. Foarte mulţi dintre cartofii aceia foarte mari, frumoşi erau rebuturi. Pentru că în ţările producătoare, şi cartoful foarte mic, şi cel foarte mare se elimină de la alimentaţie”, a afirmat ministrul Agriculturii. El spune că scumpirile de anul trecut au fost cauzate şi de lipsa de organizare a producătorilor români.

„La ulei, de exemplu, mi-e greu să vă spun de ce a crescut preţul. Unele verigi din lanţul de producţie a uleiului au rămas la aceeaşi marjă de profit. Îşi păstrează marja prin creşterea preţului. Eu aş spune că rezervele de reducere a preţurilor sunt la procesatori şi la comerţ. Vina creşterii preţului la alimente nu este a producătorului de materie primă”, a mai spus ministrul Valeriu Tabără.

×
Subiecte în articol: economia