x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Telemeaua, interzisă în Spania

Telemeaua, interzisă în Spania

15 Apr 2008   •   00:00

Mai multe produse lactate tradiţionale româneşti nu pot fi comercializate în Uniunea Europeană din cauza restricţiilor sanitar-veterinare, potrivit lui Andrei Marcel, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Oi Sibiu.



Mai multe produse lactate tradiţionale româneşti nu pot fi comercializate în Uniunea Europeană din cauza restricţiilor sanitar-veterinare, potrivit lui Andrei Marcel, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Oi Sibiu. Restricţiile se aplică produselor gen telemea sau brînză de burduf. Problema cu care se confruntă producătorii este recunoaşterea putinei de lemn drept ambalaj. “Noi vrem să ieşim cu brînza noastră în străinătate şi atîta vreme cît putina de lemn este recunoscută ca ambalaj, aşa vrem să mergem cu ea în Spania. Vom discuta cu ministrul Agriculturii, să vedem dacă se găsesc soluţii şi pentru noi”, a declarat Andrei Marcel.
“Produsele tradiţionale româneşti sînt căutate în străinătate şi am primit solicitări din Germania sau Spania pentru produse lactate gen telemea sau brînză de burduf. Din păcate, noi nu putem să vindem pe piaţa comunitară, că vine ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - n.r ) şi spune că nu respectăm normele sanitar-veterinare”, a completat Marcel.
Conform unui proiect emis de ANSVSA, produsele tradiţionale vor putea fi comercializate pe piaţa naţională, în acest sens fiind acordate derogări în ceea ce priveşte respectarea normelor europene privind igiena produselor alimentare. Însă, potrivit proiectului, pentru a putea fi vîndute pe piaţa comunitară, unităţile trebuie să fie autorizate sanitar-veterinar, conform reglementărilor legale în vigoare.
România mai poate acorda pînă în 2009 inclusiv derogare pentru comercializarea pe piaţa naţională a produselor tradiţionale care nu respectă pachetul de norme europene pentru industria alimentară. După această perioadă se consideră că expiră perioada de tranziţie acordată României şi tot laptele trebuie să fie procesat conform normelor europene, potrivit lui Valeriu Steriu, preşedintele patronatului din industria laptelui APRIL.

×
Subiecte în articol: economic