x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie The Economist îi avertizează pe români: Puneţi-vă centura de siguranţă! 2012 va fi un an greu

The Economist îi avertizează pe români: Puneţi-vă centura de siguranţă! 2012 va fi un an greu

de Veronica Micu    |    09 Dec 2011   •   09:30
The Economist îi avertizează pe români: Puneţi-vă centura de siguranţă! 2012 va fi un an greu

Dupa doi ani de recesiune si austeritate, romanilor le-ar prinde bine niste vesti bune. Asa ca anuntul recent ca economia a crescut cu 4,4% in trimestrul al treilea fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost primit foarte calduros, scrie The Economist, intr-un articol intitulat "Puneti-va centura de sigurata".

"Insa bucuria nu are sanse sa dureze, din cauza efectelor crizei din zona euro, situatiei dificile din sistemul bancar si transele datorate anul viitor FMI", continua publicatia, care subliniaza ca Gheorghe Ialomitianu, ministrul de Finante, a descris bugetul pe anul 2012 ca fiind unul "prudent".

Jurnalustii amintesc cateva dintre masurile incluse in proiectul de buget pentru 2012, cum ar fi inghetarea salariilor si pensiilor din sistemul public, introducerea unei cotizatii suplimentare in sanatate si privatizarea unor active ale statului.

"Guvernul spera ca, prin astfel de masuri, va reusi sa reduca deficitul bugetar la numai 1,9% din PIB anul viitor, de la 4,4% din PIB in 2011. Insa acest obiectiv depinde de niste presupuneri cam roz, inclusiv o crestere economica de circa 2% si o mai buna absorbtie a banilor de la UE", scrie The Economist, care precizeaza ca bancile s-ar putea dovedi, in final, cea mai mare problema a Romaniei.

Publicatia atrage atentia ca 16% din activele din sistem sunt controlate de banci grecesti, iar autoritatile de la Viena au impus restrictii pe creditarea bancilor austriece in Europa de Est. "Traian Basescu a presedintele Romaniei, a avut o reactie virulenta la adresa bancilor care au avut profituri imense in timp ce Romania avea frisoane din in timpul crizei. Bancile austriece au dat atunci asigurari ca ca sucursalele lor din Romania nu vor fi afectate", continua The Economist.

O alta "durere de cap" a Romaniei este sistemul de sanatate, noteaza publicatia. Pacientii vor trebui sa plateasca partial tratamentul primit, prevedere criticata dur de medici, care ameninta cu demisia in masa, asemenea celor din Slovacia, scrie publicatia.

"Birocratia si coruptia sunt inca fenomene, iar procedurile din justitie sunt indelungate si inconsistente. Unul dintre cei mai importanti judecatori din tara, Gabriela Birsan, este anchetat pentru acuzatii de luare de mita in schimbul unor verdicte favorabile", se spune in articol.

In sondaje, aproape jumatate dintre romani considera ca criza economica va dura mai mult de trei ani. Doua treimi afirma ca au fost afectati de taieri, iar numai 7% aproba modul in care guvernul a gestionat criza, observa The Economist.

"A te pregati pentru vremuri tulburi pare reactia fireasca", incheie publicatia. (V.M.)

×