x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tichetul revine

Tichetul revine

14 Apr 2008   •   00:00
Tichetul revine
Sursa foto: Bogdan Iurascu/

Bugetarii vor beneficia în continuare de tichete cadou din fonduri de la bugetul de stat sau cele locale. Autorităţile şi-au schimbat poziţia faţă de săptămîna trecută, cînd interziseseră tichetele din motive de austeritate bugetară.

Bugetarii vor beneficia în continuare de tichete cadou din fonduri de la bugetul de stat sau cele locale. Autorităţile şi-au schimbat poziţia faţă de săptămîna trecută, cînd interziseseră tichetele din motive de austeritate bugetară.

 

 

O săptămînă i-a luat Guvernului să revină asupra deciziei de a suspenda tichetele cadou. Acestea vor fi acordate în continuare din fonduri de la bugetul de stat sau cele locale, în limita sumelor disponibile, dar nu din bani colectaţi din impozitul pe venit, potrivit lui Varujan Vosganian, Ministrul Economiei şi Finanţelor. “Tichetele cadou se pot acorda în limita sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau din veniturile proprii disponibile ale autorităţilor publice locale, în afară de cotele prevăzute din impozitul pe venit, care vin tot de la bugetul de stat”, a declarat Vosganian într-o conferinţă de presă la Craiova.

 

 

Poziţia autorităţilor s-a schimbat cu 180 de grade faţă de săptămîna trecută, cînd măsura interzicerii a fost promovată. Guvernul oprise instituţiile publice să mai acorde tichete cadou, un bonus pe care salariaţii îl primeau, de regulă de Paşti sau Crăciun, Ziua Copilului, aniversări şi onomastici.

 

 

FISCALITATE. “Autorităţile şi instituţiile publice prevăzute la articolul 1 nu vor acorda tichete cadou personalului din cadrul acestora”, preciza Ordonanţa de Guvern pentru diminuarea cheltuielilor din sectorul public. Articolul se aplica tuturor autorităţilor şi instituţiilor publice a căror finanţare este asigurată de la bugetele de stat sau locale, bugetul asigurărilor sociale de stat sau a fondurilor speciale. Potrivit lui Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei “Spiru Haret”, la nivel naţional circa 30%-40% din profesori beneficiau de tichete de masă, în vreme ce în Bucureşti toţi profesorii primeau. Premierul Călin Popescu Tăriceanu justifica miercuri decizia Guvernului prin necesitatea unei politici salariale “strînse”, corelată cu performanţele economice. Valoarea unui tichet cadou este de 10 lei sau multiplu de 10, dar nu mai mult de 50 lei.

 

daniel.ionascu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic