x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ţigle de 70 de milioane €

Ţigle de 70 de milioane €

de Daniela Ivan    |    20 Iul 2007   •   00:00
Ţigle de 70 de milioane €

Piaţa ţiglelor metalice va depăşi 70 de milioane de euro in acest an, ca urmare a dezvoltării sectorului de construcţii. Creşterea estimată de specialişti este cuprinsă intre 30%-50%.

Piaţa ţiglelor metalice va depăşi 70 de milioane de euro in acest an, ca urmare a dezvoltării sectorului de construcţii. Creşterea estimată de specialişti este cuprinsă intre 30%-50%.

Invelitorile din ţiglă metalică depăşesc 60% din piaţa acoperişurilor, fiind cele mai solicitate de către clienţi. Numai in acest an principalii actori din piaţă se aşteaptă la creşteri cuprinse intre 30%-50%, faţă de anul 2006, cănd piaţa a atins cifra de 54 de milioane de euro, au declarat reprezentanţii companiei Lindab Romănia. In ultimii trei ani, creşterea pieţei de invelitori metalice a fost sprijinită de către investiţiile care s-au realizat. Primele cinci companii şi-au deschis unităţi de producţie in ţară incepănd din anul 2004 şi pănă-n prezent. Acest segment de invelitori va beneficia de cea mai mare creştere in raport cu celelalte, adică ţiglele din beton (pondere de 19%), invelitorile bituminoase (13%) şi cele din ţiglă ceramică (7%). Piaţa totală a acoperişurilor este estimată la 130 de milioane de euro in acest an.

EXTINDERE. Noi unităţi de producţie se vor deschide in această vară. Lindab a investit 400.000 de euro intr-o nouă linie tehnologică care-i va permite dublarea capacităţii de producţie. "Dezvoltarea accelerată a pieţei de construcţii din Romănia ne-a determinat să diversificăm portofoliul de produse", a declarat directorul general al Lindab Romănia, Andrei Sulyok. Capacitatea medie de producţie de două milioane metri pătraţi pe an poate acoperi circa 15.000 de acoperişuri. Şi furnizorul de produse metalice pentru clădiri industriale Kontirom, companie a grupului Arcelor Mittal, va demara producţia de ţiglă metalică in fabrica din Bucureşti in august 2007. Ulterior vrea să se extindă cu alte două fabrici la Iaşi şi Cluj. Grupul ţinteşte o cotă de piaţă de 30%, conform celor declarate de către Marian Părvu, directorul general al companiei.

Canicula incurcă socotelile

Producătorii nu pot preciza dacă piaţa va creşte in acest an cu 30% sau 50%. Depinde de căte zile de caniculă vor fi. "Practic, nu se poate monta ţiglă intre orele 12 şi 18. In plus, avem şi restricţii de circulaţie pe drumurile naţionale intre orele 10 şi 20", a declarat Sulyok. Cu toate astea, la fabrici se lucrează nonstop, 24 de ore din 24, deoarece contractele sunt deja incheiate din perioadele ulterioare. Insă pentru viitoarele două luni estimările nu mai sunt la fel de optimiste. Vestea bună este că nu se poate pune problema de pierderi, ci doar de o uşoară incetinire a ritmului de creştere.

×
Subiecte în articol: economic