x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Topografii, împinși să încalce Codul Civil

Topografii, împinși să încalce Codul Civil

de Andreea Stroe    |    03 Mar 2016   •   15:25
Topografii, împinși să încalce Codul Civil
Sursa foto: salajean/Getty Images/iStockphoto

Topografii brașoveni nu mai au acces total la cărțile funciare, spre deosebire de colegii lor de breaslă din toată țara. Speriați de protestele de acum două săptămâni, șefii lor de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Braşov le-au îngrădit accesul la actele din cărțile funciare care le furnizau informații necesare în identificarea cu acuratețe a terenurilor. Vlad Valeriu Cristian, topograf, spune că până acum, așa cum prevede legea, putea să consulte documentația din cărțile funciare. „Dacă am de măsurat un teren, nu e normal să identific vecinii? Au luat măsura asta să nu mai descoperim noi mânăriile pe care le fac unii și alții”, susţine acesta.

Se apelează la instanţă
La fel de revoltat este şi Ciprian Precup, persoană autorizată pentru lucrări de cadastru. ”Cei de la OCPI se joacă cu legea cum vor. O ciopârțesc și ne-o da nouă să o aplicăm. Se specifică, în lege, că nimeni nu va putea invoca faptul că nu a avut cunoștință de existența vreunei înscrieri efectuate în cartea funciară, și aici vorbim de acte notariale, hotărâri judecătorești! În virtutea noii reglementări, nici avocații nu mai au acces la documentele din cartea funciară. Vom ataca în instanță această notificare a OCPI Brașov”, ne-a precizat acesta. 

Ordinul OCPI Braşov prin care cărţile funciare vor intra în sistem digital, fără a se mai face măsurători cadastrale, va crea haos în Ardeal.

In Ardeal foarte multe cărţi cadastrale sunt mai vechi de 100 de ani şi se impune recadastrarea lor

 

×
Subiecte în articol: cadastru