x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tranzactii - OMV vrea MOL

Tranzactii - OMV vrea MOL

de Jurnalul National    |    26 Iun 2007   •   00:00

Grupul energetic OMV a plătit circa un miliard de euro pentru a-şi majora de la 10% la 18,6% participaţia la compania ungară de petrol şi gaze naturale MOL, pe care vrea să o abordeze in legătură cu o posibilă preluare, a anunţat ieri compania austriacă.

OMV a propus fuziunea cu MOL, intr-o tranzacţie de 36 de miliarde de dolari. Grupul austriac susţine că operaţiunile desfăşurate de cele două companii se completează din punct de vedere regional in Europa Centrală şi ar trebui să profite de tendinţele de consolidare ale sectorului de petrol şi gaze naturale, unificăndu-şi activitatea. OMV vrea să convingă managementul MOL să accepte unificarea operaţiunilor celor două companii, pentru a forma un jucător central-european in domeniul energiei suficient de puternic pentru a se confrunta cu concurenţii ruşi, a declarat duminică o sursă apropiată situaţiei.

Conducerea MOL ar putea alege să se opună propunerii OMV, a precizat sursa. Directorul de strategie al MOL a declarat la 6 iunie că extinderea companiei, cel mai probabil printr-o achiziţie, este esenţială pentru menţinerea independenţei, adăugănd că MOL ia in considerare in acest sens toate oportunităţile, indiferent de amploarea lor, nu insă şi combinarea operaţiunilor proprii cu cele ale OMV. Atăt MOL, căt şi OMV sunt prezenţi pe piaţa carburanţilor din Romănia. OMV deţine compania Petrom.

×
Subiecte în articol: economic