x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trei state europene au hotărât construcția unui nou gazoduct din fonduri UE

Trei state europene au hotărât construcția unui nou gazoduct din fonduri UE

de Redacția Jurnalul    |    25 Noi 2022   •   10:16
Trei state europene au hotărât construcția unui nou gazoduct din fonduri UE
Sursa foto: Hepta

Trei state europene au convenit să construiască un nou gazoduct din fonduri UE, transmite EFE.

Acesta are rolul de a transporta gaze lichefiate (GNL) de la terminalul de pe insula croată Krk spre Austria și Germania. Gazoductul va trece prin Slovenia. 

Premierul croat Andrej Plenkovic, cancelarul austriac Karl Nehammer şi premierul landului german Bavaria, Markus Soeder, au semnat o declaraţie comună prin care își arată hotărârea de a alcătui un grup comun de experți și de a cere fonduri europene. Valoarea proiectului se ridică la circa 600 de milioane de euro. Acesta ar putea fi folosit și pentru transportul hidrogenului. 

Croația vrea să crească capacitatea terminalului de la Misalj până în 2024, la 6,1 miliarde de metri cubi, de la 2,9 miliarde de metri cubi în prezent. Totodată, mai sunt luate în calcul două opțiuni pentru o eventuală extindere ulterioară prin construcția unui terminal terestru cu capacitate anuală de 15 miliarde de metri cubi, al cărui cost va ajunge la circa  2 miliarde de euro, sau a unui terminal plutitor cu o capacitate anuală de 9,6 miliarde de metri cubi şi un cost de 1,2 miliarde de euro.
 

×
Subiecte în articol: gazoduct germania croatia austria