x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trenurile au întârziat 3 ani în 9 luni

Trenurile au întârziat 3 ani în 9 luni

de Elena Stan    |    22 Oct 2009   •   00:00
Trenurile au întârziat 3 ani în 9 luni
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Nici în cel mai sigur mijloc de transport din România, transportul feroviar, nu mai poţi avea încredere că ajungi la timp la destinaţie. Trenurile societăţii CFR Călători au contorizat întârzieri de peste trei ani de zile, în primele nouă luni ale anului.



Lipsa investiţiilor în infrastructura feroviară impune sute de restricţii de viteză a trenurilor de călători. Toate aceste restricţii de viteză au adus în fiecare zi mii de minute de întârziere. CFR Călători ne-a pus la dispoziţie câteva cifre care sunt de-a dreptul şocante. "În primele nouă luni, CFR Călători a pus în circulaţie zilnic un număr mediu de 1.520 trenuri de călători, care parcurg cumulat un număr de aproximativ 172.000 de km.

Timpul total de circulaţie zilnică a trenurilor de călători este în medie de 235.000 de minute. Raportat la aceste valori se înregistrează o întârziere medie zilnică de aproximativ 6.000 de minute, ceea ce reprezintă 2,5% din timpul total de circulaţie al trenurilor de călători, rezultând o medie de 4,5 minute de întârziere/tren", potrivit CFR Călători. Astfel, de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii septembrie, trenurile aflate în circulaţie în România au totalizat în medie întârzieri de 100 de ore pe zi, adică 27.000 de ore în nouă luni sau 1.125 de zile.

Adică peste trei ani de întârzieri cumulate în primele nouă luni ale anului. Călătorii nemulţumiţi pot depune plângere la Serviciul Relaţii cu Publicul al SNTFC CFR. "Fiecare caz de întârziere este analizat în mod distinct, iar în funcţie de cauzele care au condus la întârzierea trenului călătorii pot beneficia de compensaţii din tariful de transport", conform celor de la CFR Călători.

FACTORI
Circa 75,5% din cauzele ce stau la baza întârzierii trenurilor sunt provocate de restricţiile de viteză, aproximativ 20% au cauze externe sistemului feroviar şi aproximativ 4,5% sunt provocate de defecţiunea locomotivelor şi vagoanelor. Cele mai mari întârzieri au fost înregistrate la data de 27 august 2009, la trenurile: personal 4016 Târgu Mureş - Braşov cu 490 minute şi rapid 409-2 Budapesta - Braşov cu 307 minute, din cauza deranjamentului care s-a produs la instalaţia de centralizare a comenzii de trafic din staţia Braşov.

De asemenea, întârzieri ale trenurilor de călători au loc în cazul evenimentelor deosebite, cum ar fi deraierea sau accidentele. Cele mai multe întârzieri se înregistrează pe rutele Bucureşti - Constanţa şi Bucureşti - Câmpina - Predeal, din cauza lucrărilor de reabilitare executate de CNCF CFR SA.

SANCŢIUNI
A fost imposibil să aflăm de la CFR Călători dacă a fost sancţionat cineva vreodată anul acesta pentru că a ajuns la destinaţie cu mult după ora stabilită. "În conformitate cu Statutul disciplinar al personalului din transportul feroviar şi a Instrucţiilor de serviciu în transportul feroviar, în cazul oricărei întârzieri a unui tren de călători se întocmesc dosare de cercetare.
În urma cercetărtii, specialişti decid natura cauzelor care au dus la întârzierea trenului respectiv.

Astfel, avem cauze tehnice ale căii ferate, cum ar fi căderi de copaci, loviri la pasaj şi trecere nivel, forţă majoră, etc., cauze tehnice, având ca urmare modificări în procedurile de lucru, procese tehnologice sau abateri ale personalului feroviar, care este sancţionat în conformitate cu articolul 264 din Codul Muncii. CFR Călători nu poate face publice numele persoanelor şi sancţiunile corespunzătoare aplicate în conformitate cu legislaţia în vigoare", potrivit CFR Călători.

×
Subiecte în articol: economic întârziere CFR calatori