x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turcia dă lovitura pe piața de energie. Noi zăcăminte de gaze naturale în valoare de un miliard de dolari

Turcia dă lovitura pe piața de energie. Noi zăcăminte de gaze naturale în valoare de un miliard de dolari

de Redacția Jurnalul    |    24 Apr 2023   •   14:45
Turcia dă lovitura pe piața de energie. Noi zăcăminte de gaze naturale în valoare de un miliard de dolari
Sursa foto: Hepta

Turcia a găsit noi zăcăminte de gaze naturale în zona muntelui Gabar, din sud-estul țării, a anunțat președintele Recep Tayyip Erdogan, scrie Xinhua.

Aceste depozite de află în provincia Sirnak și sunt evaluate la circa un miliard de dolari americani. 

Autoritățile de la Ankara au anunțat, la sfârșitul anului trecut, că au descoperit în zona respectivă și rezerve de 150 de milioane de barili de țiței, evaluare de 12 miliarde de dolari. Se estimează astfel că vor fi produse 5.000 de barili de țiței pe zi, din patru zăcăminte. 
"Îmi doresc ca întreg consumul de gaze naturale din locuinţe timp de o lună şi consumul de apă caldă timp de un an cu titlu gratuit să fie benefic pentru ţara noastră. Vom pune la dispoziţia naţiunii noastre şi gazele provenite din zăcământul de la Marea Neagră", a spus Erdogan, referindu-se la rezervele de gaze din largul provinciei Zangudlak, la 40 km est de Istanbul, descoperite în 2020. 

Atunci, șeful statului turc a spus că este "cel mai important zăcământ de gaze naturale din istoria Turciei, care va permite ţării să-şi asigure securitatea energetică şi să se elibereze de dependenţa faţă de importurile de energie".

Autoritățile susțin că zăcămintele offshore din Marea Neagră se ridică la 710 miliarde de metri cubi de gaze naturale. 

Turcia importă gaze din Rusia, Azerbaidjan și Iran. Consumul se ridică la 60 de miliarde de metri cubi de gaze anual. 


 

×
Subiecte în articol: turcia gaze titei erdogan