x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE vrea o nouă taxă de 3% pe veniturile companiilor din tehnologie

UE vrea o nouă taxă de 3% pe veniturile companiilor din tehnologie

15 Mar 2018   •   09:52
UE vrea o nouă taxă de 3% pe veniturile companiilor din tehnologie

Comisia Europeană se pregăteşte să introducă "taxa digitală" pe veniturile realizate în Uniunea Europeană de marile companii americane din sectorul tehnologiei, cum sunt Google, Facebook şi Apple, estimările indicând că această nouă taxă va genera venituri anuale de aproximativ cinci miliarde de euro, potrivit unui proiect legislativ consultat de Financial Times.

 

Potrivit publicaţiei, Comisia Europeană va anunţa săptămâna viitoare noua taxă digitală care va viza veniturile şi nu profiturile companiilor, după ce liderii din Franţa, Germania şi Marea Britanie au cerut o abordare mai fermă faţă de practicile de evitare a plăţii taxelor de către companiile din sectorul tehnologiei.

Potrivit FT, noua taxă, care cel mai probabil va fi de 3%, se va aplica companiilor din tehnologie cu peste 100.000 de utilizatori în Europa şi va acoperi o gamă largă, de la veniturile din publicitate ale Google şi Facebook, la comisioanele plătite de utilizatori şi abonaţi pentru serviciile furnizate de Apple sau Spotify sau veniturile generate de companii care vând date către terţe părţi.

Comisia a calculat sumele strânse de pe urma noii taxe dacă aceasta ar fi fixată între 1 şi 5%. Cele mai mari sume, aproximativ 7,8 miliarde euro pe an, ar fi generate dacă noua taxă ar fi fixată la 5%. Un oficial european a declarat pentru FT că, deşi discuţiile continuă în interiorul Comisiei, cel mai probabil săptămâna viitoare Bruxelles-ul va propune o taxă de 3%, care ar genera venituri estimate la 4,8 miliarde euro pe an.

Însă, această nouă taxă ar urma să se lovească de opoziţia companiilor americane din sectorul tehnologiei, precum şi de rezistenţa unor state membre UE, precum Irlanda şi Luxemburg, care au atras companiile americane cu taxele lor reduse. Pentru a deveni lege, propunerea Comisiei Europene are nevoie de sprijinul unanim al celor 28 de state membre. AGERPRES

×