x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE vede o recuperare "sustenabilă"

UE vede o recuperare "sustenabilă"

20 Iun 2009   •   00:00
UE vede o recuperare "sustenabilă"
Sursa foto: Sorin Lupsa/AGERPRES

Liderii ţărilor UE au observat primele semne ale unei "recuperări economice sustenabile" după cea mai puternică recesiune de după al doilea război mondial şi încep să plănuiască reducerea deficitelor bugetare pentru combaterea crizei financiare.



Şefii de stat şi de Guvern din Uniunea Europeană, reuniţi la Bruxelles la Consiliul European de Vară, au ajuns la concluzia că este momentul să gândească o "strategie de ieşire", având în vedere că se întrezăreşte sfârşitul recesiunii.

O strategie credibilă prin care să se scoată miliardele de euro pompate în economia europeană. Însă nici un şef de stat sau de Guvern nu a spus la Consiliu că ar fi depăşit cel mai sever moment al crizei, a declarat preşedintele Traian Băsescu la finalul summit-ului. El a subliniat că acest lucru nu este scris în documentul final al Consiliului.

Liderii UE au aprobat şi înfiinţarea a două noi instituţii de supraveghere financiar-bancară la nivel european. Una dintre aceste instituţii, Comitetul european pentru riscuri sistemice, va monitoriza funcţionarea sistemului bancar european şi va avea misiunea "extrem de importantă" ca, pe baza analizelor, să emită alerte de risc şi să facă recomandări, a declarat preşedintele.

De asemenea, va fi instituit un sistem european de supraveghere financiară, care va avea, printre altele, rolul de a ţine sub observaţie supraveghetorii naţionali, dar şi agenţiile de rating. "În sfârşit, agenţiile de rating vor avea şi ele un supraveghetor", a declarat preşedintele.

"În concluziile reuniunii există o frază prin care se încearcă să se pună stavilă nu numai în problema agenţiilor de rating, ci şi a altor organisme financiare. «Consiliul invită statele membre să ia măsuri rapide cu privire la remuneraţiile cadrelor de conducere şi la remuneraţiile din sectorul financiar, pentru a elimina abuzurile care s-au întâmplat în sistemul financiar»", a declarat şi premierul Emil Boc.

O veste bună pentru România este că membrii Consiliului European au decis ca Executivul UE să elaboreze până la finele lui 2010 o strategie privind valorificarea potenţialului economic şi de transport reprezentat de Dunăre.

În cadrul lucrărilor Consiliului, liderii europeni şi-au exprimat şi susţinerea faţă de realegerea la conducerea Comisiei Europene a lui Jose Manuel Barroso. Care va trebui însă să acţioneze totuşi cu prudenţă pentru a obţine confirmarea eurodeputaţilor

×
Subiecte în articol: economic