Strategia in domeniul energetic a noii echipe de la conducerea institutiilor europene preia o idee sustinute de fostul premier polonez Tusk ajuns lider al Consiliului European. ‘’Noua Europa’’ aduce in UE un suflu nou si viziuni specifice legate de ambitii si provocari mai putin intelese in ‘’Vechea Europa. Ca atare. strategia energetica pune pe primul plan securitatea aprovizionarii si afiseaza tezele unui manifest ecologist. Spaima de un blocaj in aprovizionarea cu gaze determina obiective care, odata realizate, ar diminua dependenta de gazul rusesc si ar permite, printr-o infrastructura de transport si retele diversificate acces nediscriminatoriu la o piata libera.
Ce castiga Romania prin noua strategie?
Ar fi o intrare de pe pozitie egala la un start nou. Proiectele gaziere din Marea Neagra ar fi eligibile la finatari pentru un hub regional.Romania a cumparat in 2014 gaz rusesc de doar 250 milioane dolari, deci poate deveni exportator net.Prin definirea consumatorilor vulnerabili populatia cu venituri reduse va avea acces la subventii UE.
Ce poate pierde Romania ?
Decarbonizarea economiei duce insa la pierderi de locuri de munca in minerit si termoenergetica iar investitiile pentru inlocuirea a 8000 MW epuizati tehnic necesita 8 miliarde de euro, evidentia unul dintre participantii la dezbaterea organizata de Biroul de la Bucuresti al Parlamentului European.
Seful ANRE, Nicolae Havrilet ridica si o problema de convergenta a pietei care arata efecte perverse pentru Romania . Prin liberalizarea pietei la gaze naturale consumatorii au acces la preturile mai mici stabilite pe bursa. De la preturi de 590 dolari/mia de mc, s-a ajuns la 240-250 dolari. O uniformizare de preturi pe piata ar aduce chiar si scumpiri.
Lansarea strategiei energetice a fost prima dezbatere consistenta asupra unui document care va forma baza pentru masurile legislative ale Parlamentului European. Pana in decembrie proiectele specifice trimise la Bruxelles vor fi incluse in fisele de tara.
Marea problema a Romaniei consta in incapacitatea de a accesa fondurile europene. Lipsa de stiinta in domeniu ne poate priva de investitiile care pot fi sustinute in primul rand de BEI. Suma avansata pentru implementarea strategiei este insa la prima vedere colosala-500 miliarde de euro, derulati pana in 2030. Prognoza include insa si investititiile private, finantarea europeana fiind cu efect de antrenare.
Citește pe Antena3.ro