x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Veniturile Federației Ruse au depășit 32 de miliarde de dolari în martie 2023

Veniturile Federației Ruse au depășit 32 de miliarde de dolari în martie 2023

de Redacția Jurnalul    |    03 Apr 2023   •   20:00
Veniturile Federației Ruse au depășit 32 de miliarde de dolari în martie 2023
Sursa foto: Hepta

Veniturile Federației Ruse au depășit 32 de miliarde de dolari în martie 2023, anunță Anton Siluanov, ministrul de Finanțe, citat de Bloomberg.

"Trezoreria a primit 2.500 miliarde de ruble", a spus acesta. 

Însă deficiul bugetar al țării a crescut în perioada ianuarie-februarie 2023, mai ales din cauza sancțiunilor occidentale.

"Ceea ce vedem este o uşoară scădere a veniturilor din petrol şi gaze, deoarece parametrii de preţ pentru resursele energetice sunt cumva diferiţi faţă de ceea ce am prevăzut în buget. Dar sunt sigur că ne vom îndeplini toate obligaţiile, nu am niciun dubiu în legătură cu asta", a spus Siluanov, referindu-se la plafonarea prețului pentru țițeiul rusesc de către UE și G7, la  60 de dolari/barilul. 

Exporturile de petrol și gaze ale Rusiei au ajuns la 154,68 de miliarde de dolari.

Ca reacție la plafonarea prețului țițeiului din Urali, vicepremierul rus Alexander Novak a anunțat continuarea reducerii producției de petrol cu 500.000 de barili/zi până la sfârșitul acestui an, ceea  ce a dus la o creștere bruscă a cotației petrolului.

"Ca măsură preventivă împotriva unei noi volatilităţi pe piaţă, Federaţia Rusă va implementa o reducere voluntară a producţiei de 500.000 de barili pe zi, până la finele lui 2023, comparativ cu producţia medie din luna februarie", a spus înaltul oficial.

Primul anunț de acest fel a fost făcut la 10 februarie 2023 până la sfârșitul lunii martie iar apoi până la 1 iulie. 

În urma plafonării prețului petrolului de către blocul comunitar și a sabotării gazoductelor Nord Stream, Moscova și-a îndreptat exporturile de energie spre Asia, îndeosebi China și India. 

 

×
Subiecte în articol: Rusia venituri exporturi petrol gaze