x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vești bune pentru producători: Ce se va întâmpla cu taxele de raft și termenele de plată

Vești bune pentru producători: Ce se va întâmpla cu taxele de raft și termenele de plată

09 Dec 2020   •   14:41
Vești bune pentru producători: Ce se va întâmpla cu taxele de raft și termenele de plată
Sursa foto: Lucian Alecu

Taxele de raft ascunse pe care trebuie să le plătească producătorii români marilor retaileri, vor fi eliminate, iar termenele de plată vor fi micșorate, ca urmare a unei directive europene pentru practici comerciale neloiale, aprobată de Parlamentul României. Nu se știe, deocamdată, când vor intra în vioare noile dispoziții.

"A fost o lege, imperfectă, desigur, Legea 150, Legea produselor româneşti, care venea cu eliminarea taxei de raft, cu termene de plată foarte scurte, cu etichetarea produselor româneşti, dar şi cu acea chestie puţin exagerată ca 51% din produse să fie româneşti. Sigur că acest lucru nu se putea întâmpla. Mai grav este că, anul acesta, legea a fost modificată cu Legea 28 şi, în afară de prevederile care au declanşat procedura de infringement, au fost scoase şi două prevederi care nu aveau nimic cu infringementul: termenul de plată scurt - pentru produse proaspete, 7 zile, şi pentru celelalte, 30 de zile - şi acele taxe ascunse care, la unele supermarketuri, se ridică până la 24%.

Am introdus un proiect de lege prin care să implementăm Directiva practicilor comerciale neloiale, prin care vrem să punem pe picior de egalitate, de fapt asta vrea directiva, producătorul şi procesatorul mic cu comerciantul dominant. În România, producătorul şi procesatorul mic de regulă este român, iar comerciantul mare, de regulă, nu este român. Prin această directivă vom reuşi să eliminăm acele taxe ascunse care îi deranjează foarte mult pe producătorii români, care fac eforturi mari să ajungă pe rafturile retailerilor. În plus, vom reuşi să reducem termenele de plată la nişte termene foarte rezonabile", a explicat ministrul Agriculturii Adrian Oros.
 

×
Subiecte în articol: agricultura producători