x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vorbe împleticite despre importurile de gaze

Vorbe împleticite despre importurile de gaze

27 Ian 2010   •   00:00

Sarcina ministerului nu este să facă analiza presei, să aprecieze "amploarea exagerată" care creează "panică în rândul opiniei publice", ci să gestioneze rezolvarea situaţiei de urgenţă datorată valului de frig.



Ministerul Economiei se încurcă în informaţiile difuzate privind importurile de gaze naturale din Rusia. În funcţie de vorbitor, de la un caz la altul, milioanele de metri cubi de gaz se dilată şi se contractă.

Marţi dimineaţă, Tudor Şerban, secretar de stat în Ministerul Economiei, anunţa, în urma unei discuţii cu oficialii Gazprom, că marţi şi miercuri România va importa 12 milioane de metri cubi faţă de 10 milioane anterior. "Am avut o discuţie telefonică cu cei de la Gazprom şi am cerut o suplimentare a importurilor, pentru a avea siguranţa funcţionării în bune condiţii a sistemului de gaz. Oricum, stăm mult mai bine decât ieri, dar am cerut suplimentarea importurilor şi pentru miercuri, pentru a nu exista probleme", a spus Şerban, citat de Mediafax şi confirmat de site-ul ministerului.

La prânz, situaţia s-a schimbat. Ioan Rusu, directorul general al Transgaz, modifică cifra şi importul suplimentar este de un milion de metri cubi de gaz. "Noi am solicitat încă de săptămâna trecută să se ia în considerare o majorare a importului", spune Rusu, citat de Mediafax.

Seara, desfăşurarea evenimentelor capătă alt parcurs. Ministerul Economiei vine cu o precizare, în care se spune că nu se importă suplimentar gaze naturale şi că "aceste cantităţi pot fluctua, în minus sau în plus, în limitele contractuale."

MINISTERUL DĂ VINA PE PRESĂ

Ba, mai mult, ministerul aruncă vina pe presă. "Precizăm aceste lucruri, deoarece am constatat că, în general, reprezentanţii mass-media tind să dea o amploare exagerată măsurilor luate de factorii implicaţi în monitorizarea funcţionării sistemului naţional de gaze, creând panică în rândul opiniei publice", se arată în precizarea ministerului.

Faptul că media difuzează rapid informaţiile reprezentanţilor ministerului devine acum, în opinia făcătorilor de comunicate de la MEc, o vină.

Sarcina ministerului nu este să facă analiza presei, să aprecieze "amploarea exagerată" care creează "panică în rândul opiniei publice", ci să gestioneze rezolvarea situaţiei de urgenţă datorată valului de frig. Dacă se poate să difuzeze chiar informaţii care să nu fie retractate după câteva ore, deoarece astfel ministerul creează confuzie şi induce panică.

×
Subiecte în articol: economic