x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Cristian Ghinea: România ar putea depune PNRR în luna mai. Procedura este diferită de celelalte proiecte europene

Cristian Ghinea: România ar putea depune PNRR în luna mai. Procedura este diferită de celelalte proiecte europene

24 Apr 2021   •   15:20
Cristian Ghinea: România ar putea depune PNRR în luna mai. Procedura este diferită de celelalte proiecte europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat că România ar putea depune PNRR (Planul Național de Redresare ș Reziliență) cel târziu în luna mai. El a explicat că procedura de depunere a PNRR este diferită de cea a celorlalte proiecte europene. Țara noastră a început să depună proiecte sub formă de draft încă de acum două luni.

„Noi am început să trimitem componentele extinse încă de acum două luni sub formă de draft, pentru consultări. Deci, de pildă, la o componentă care este foarte avansată, Sănătatea, suntem deja la a treia rundă de primit feed-back din partea CE”, a spus demnitarul, la Digi24.

Depunerea PNRR se deosebește de a celorlalte proiecte europene.

„Toate programele operaționale se numesc , adică management împărțit, asta însemană că aceste programe sunt cogestionate de CE împreună cu Guvernul României, în speță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. În cazul PNRR este cam la fel, cu o mică deosebire, care ne complică destul de mult viața. (...) În cazul PNRR, de la bun început trebuie să pui toate detaliile la toate proiectele, la toate investițiile, tot costingul, toate jaloanele pe ani, și apoi după ce Comisia acceptă această componentă tu îți vezi de treabă, când mai faci un pas din jaloane, îți iei o tranșă de bani. Deci, Comisia e destul de chichiricioasă, ca să spun așa, în momentul ăsta, pentru că, după ce își dă OK-ul pe o componentă, până în 2026 nu prea mai are ce să facă pentru a supraveghea implementarea acelor proiecte”, a explicat ministrul.

Și alte țări au anunțat că nu vor depune PNRR la termenul recomandat, de 30 aprilie. Un calandar al depunerii PNRR va fi stabilit săptămâna viitoare.„Noi putem să depunem, întrebarea e dacă vrem să depunem repede sau dacă vrem să depunem bine.  Decizia va fi luată săptămâna viitoare, am programată o întâlnire cu doamna Vestager, vicepreședinta Comisiei Europene marți, și atunci o să decidem împreună care va fi calendarul. Va fi maxim mai, deci vorbim de un delay de ordin de săptămâni”, a precizat Ghinea.

Mediafax

×
Subiecte în articol: PNRR Cristian Ghinea Investitii