x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Mișcări pe piața gazelor. Aker Norvegia vrea să cumpere Divizia de exploatare și producție a OMV. Ce se întâmplă cu Petrom

Mișcări pe piața gazelor. Aker Norvegia vrea să cumpere Divizia de exploatare și producție a OMV. Ce se întâmplă cu Petrom

19 Oct 2022   •   11:37
Mișcări pe piața gazelor. Aker Norvegia vrea să cumpere Divizia de exploatare și producție a OMV. Ce se întâmplă cu Petrom

Divizia de explorare și producție a grupului austriac OMV este curtată de un consorțiu norvegian. Aker a transmis o ofertă pentru achiziția a circa 51% din acțiuni, scrie Reuters.

Al doilea cel mai mare producător de gaze din  Norvegia, Aker a transmis o ofertă de cumpărare nesolicitată către divizia  E&P a OMV pentru 5,5 - 7 miliarde de dolari. Guvernul austriac deține 31,5% din acțiunile OMV. 

Consorțiul norvegian transmite poate garanta securitatea energetică a Austriei însă lucrurile sunt complicate deoarece această țară nu are ieșire la mare. Mai mult, înainte de conflictul din Ucraina, Austria era dependentă în proporție de 80% de livrările  de  gaze rusești. Aker deține și traderul de mărfuri Trafigura și fondul de investiții Bluewater. 

Oferta a fost declinată de grupul austriac. 

"În condiţiile în care OMV este în proces de analiză a portofoliului său, ca parte a implementării strategiei sale, am răspuns că nu putem discuta serios în acest moment", a transmis OMV.

Oferta nu cuprinde divizia OMV Petrom și OMV Rusia.

OMV Austria este cea mai mare companie listată la bursa de la Viena. OMV Petrom este controlată de OMV Austria cu 51,01% din acțiuni. Ceilalți acționari sunt Ministerul român al Energiei cu 20,64% și Fondul Proprietatea 18,99%. Circa 9,36% se tranzacţionează la BVB.


 

 

×
Subiecte în articol: omv omv petrom aker