x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Parfumurile din plante, afacerea care miroase bine

Parfumurile din plante, afacerea care miroase bine

de Andreea Stroe    |    23 Feb 2016   •   13:00
Parfumurile din plante, afacerea care miroase bine

Piața de cosmetice din România se ducea anul trecut, de Mărțișor, spre 100 de milioane de euro. În scădere, dar chiar și așa, cu puterea de cumpărare a românului destul de modestă, afacerea cu parfumuri rămâne pe val. Iar potențialul pe zona de produse organice nu este nici el de neglijat.

Plantele presate la rece, totul este 100% natural
De așa ceva se ocupă un timișorean, Sava Raul, iar pentru el obţinerea, prin noi și noi metode, a celui mai acaparator parfum terapeutic este un mod de viață. Toată povestea a început acum cinci ani, când un vis i-a revelat totul: ce și cum să facă să obțină din plante esențe care să schimbe omul. Așa a ajuns să creeze o presă, model personal, cu ajutorul căreia să obțină uleiuri din plante pe care să să le potrivească apoi în parfumuri, creme, elixire și turtițe de baie. Presa a avut un real succes și a ajuns în Spania, Anglia, dar și în mai multe locuri din țară.

Povestea parfumurilor organice
Raul spune că întreaga afacere este o revelație. Povestește că o banală durere de măsea care nu-i dădea pace l-a adus în punctul în care a luat hotărârea să se ocupe de uleiurile din plante. Pentru că abcesul nu ceda nici la antibiotic, a ascultat sfatul unei studente la Stomatologie de a se trata cu salvie. Rezultatul a fost unul spectaculos, iar de atunci timișoreanul a început să studieze plantele. „Am visat o vatră de sat unde oamenii puneau flori, plante, seminţe, nuci, într-o gaură din piatră peste care puneau un buștean de diametru potrivit și deasupra lespezi de piatră, astfel obținând miruri și parfumuri naturale... așa își făceau străbunii noștri și Cleopatra elixirurile tămăduitoare și uleiurile parfumate NATURAL”. Iar ce a visat a început să pună în practică.
Raul și prietena sa, cu care a pornit afacerea, culeg majoritatea platelor din zone cu f loră diversă, din zone neatinse prea mult de mâna omului. Condimentele bio le iau din piaţă.

Pentru amândoi. Parfum de femeie, parfum de bărbat
„Pentru ca să nu existe discuții, să fie mulțumit și EA, și EL! Așa am ajuns să creăm două tipuri de parfumuri, dar ele pot fi personalizate în funcție de dorința, intenția și preferința fiecăruia. De exemplu, cel bărbătesc conține mai multă lavandă, cu atingeri de scorțișoară și alte două ingrediente secrete. Tot ce folosim la obținerea unui astfel de parfum, folosim așa cum făceau strămoșii noștri, ținând cont de energiile pe care le stimulează fiecare plantă în om. Sunt esențe vii, care interacționează terapeutic cu cei sau cele care le poartă.” Parfumul de femeie este însă ceva mai complex. Nota de bază este cea de mărar. Ai putea spune că e ceva bizar. Cum să miroasă un parfum a mărar? „Păi, mărarul este un stimulent hormonal. Se știe că el se folosea pentru creșterea sânilor. Stimulează hormonal zona aceasta. Acum, nu vă gândiți că am folosit pentru acest parfum doar mărar. Nu! Am adăugat rozmarin, care îți dă claritate, întinerește țesuturile și repară aura.

De ce esență de mărar
Tehnica de presare
Această tehnică este una veche, cea mai simplă metodă de presare pe care o foloseau și stră-moșii noștri, care obțineau uleiuri, elixire, balsamuri și parfumuri, prin presare lentă la rece, în mod manual, fără procesare termică, din flori, plante și semințe.
Prin comprimarea semințelor, uleiul aro-mat care se obține este viu și conține toate ele-mentele pe care le regăsim în plantele folosite nealterate.

Cum simţim mirosul
Simțul olfactiv este singurul dintre cele cinci simțuri direct legate de lobul limbic al creierului - centrul de control emoțional. Anxietatea, depresia, frica, furia, bucuria, toate sunt ema-nate din această regiune a creierului. Când un parfum este inhalat, moleculele de miros merg prin nas unde sunt prinse de mem-branele olfactive, care sunt bine protejate de captuşeala din interiorul nasului. Când este stimulată de moleculele de miros, această căptușeală de celule nervoase declanșează impulsuri electrice în bulbul olfactiv din creier.



Esențe mirosite cu dichis și cu știință
Este și o metodă pentru ca parfumul să fie terapeutic de-a dreptul. Modul de utilizare vine la pachet cu fiecare produs. „Se pune o picătură de ulei aromatic pe mână, se întinde puțin, iar apoi se fac 2-3 inspirații nazale repetate, mirosind îndeaproape uleiul aromatic, având posibilitatea de a va atinge și vârful nasului, pentru ca apoi timp de câteva ore acesta să acționeze ca un filtru la fiecare inspirație.
Uleiurile fiind blânde, noninvazive și proaspăt presate la rece din flori, plante și semințe, sub-stanțele active pătrund prin sinusuri în sistemul cerebral, iar mai apoi în tot organismul, fiind cea mai rapidă metodă de asimilare și distribuire a vitaminelor, substanțelor active și mineralelor în organism”, spune Raul. „Dar, din plante eu fac și creme, la care folosim gălbenele, cătină... sau anticelulitice, cu piper și ardei roșu.”

Esența de mărar echilibrează funcțiile feminine și sistemul hormonal. După trei zile de utilizare, mărarul oferă pielii strălucirea unei femei însărcinate.
 

×
Subiecte în articol: parfum