x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii S-a întors creditul cu buletinul. Bani cu dobândă de... 7.000%

S-a întors creditul cu buletinul. Bani cu dobândă de... 7.000%

de Daniela Ivan    |    03 Iun 2015   •   09:22
S-a întors creditul cu buletinul. Bani cu dobândă de... 7.000%
Sursa foto: Rex_Wholster/Getty Images/iStockphoto

Vrei un credit până la salariu? Fără adeverinţă, fără giranţi, doar cu buletinul? Îţi putem transfera până la 1.000 de lei chiar astăzi. Este plin Internetul de astfel de anunţuri, IFN-uri se bat să convingă oamenii cât de bine este să ia un credit de la ei. Promit chiar şi DAE zero pentru primul credit, doar-doar or pune mâna pe clienţi, să-i țină captivi.

Credius, Viva Credit, Ferratum, Provident sunt doar câteva dintre cele mai active IFN-uri care dau credit până la salariu. Acestea se străduiesc să explice oamenilor că nu e nimic rău să împrumute sume mici pe termene scurte spunându-le chiar că există şi situaţii în care fac economie.

„Tocmai aţi primit o amendă rutieră de 400 lei. Dacă plătiţi în 48 de ore, veţi plăti doar 200 lei. Din păcate, nici aceşti bani nu îi aveţi disponibili şi ziua de salariu este peste 10 zile. Un credit de 200 de lei, la Viva Credit IFN vă va costa doar 24 de lei pentru 10 zile. Deci, plătind 24 de lei, economisiţi 200!”, se arată pe site-ul IFN-ului care se laudă că dă credite fără adeverinţă de venit chiar şi pentru rău-platnici.

Portretul-robot: oameni nevoiaşi ajunşi la necaz

Cei care apelează la aceste împrumuturi sunt oameni cu venituri mici, până-n 1.000 de lei, şi care sunt loviţi de un necaz şi au nevoie urgentă de bani. Mulţi dintre ei au şi credite restante la bănci sau nu mai au loc de muncă, şi unica soluţie este acest împrumut cu dobândă exorbitantă, care-i va atrage, însă, într-un carusel al datoriilor din care le va fi tot mai dificil să iasă. Compania Provident a dat publicităţii un portret-robot al celui care se împrumută. Este o persoană cu vârsta cuprinsă între 31 şi 55 de ani (62%), cu un loc de muncă (76%) şi dorinţa de a face un împrumut de 1.500 de lei. Are un salariu între 600-1.000 de lei şi principala grijă, presiunea cheltuielilor zilnice.

Modelul de business nu vine de la cămătarii români, cum am putea crede, ci din Anglia şi din ţările scandinave. „Modelul este importat. Se adresează oamenilor nevoiaşi, cărora le oferă sume mici, pe termene de timp scurte, la costuri uriaşe. Aceştia nu sunt eligibili şi atractivi pentru bănci, au nevoie de bani şi află că dacă iau 300 de lei pentru 20 de zile plătesc 372 de lei. Nu că are DAE 4000%. Pare altceva”, a declarat Adriana Ahciarliu, secretar general Asociaţia Societăţilor Financiare – ALB.

Sunt legale și în România, și în Europa

Instituţiile financiar nebancare care acordă credite doar cu buletinul activează legal, atât în România, cât şi în UE. IFN-urile sunt înregistrate la Banca Naţională, unde există două registre, în care sunt încadrate în funcţie de tipul de autorizare.

Există deci instituţii financiare înscrise în Registrul Special al Băncii Naționale, care sunt controlate periodic, şi care acordă credite în baza adeverinţelor de salariu, şi IFN-uri înscrise în Registrul General, care nu sunt controlate. Acestea sunt cele care acordă credite doar cu buletinul, deşi normele de creditare interzic acest lucru, însă ştiu că nu are cine să-i verifice și profită din plin de acest lucru.Dovadă stă numărul mare de împrumuturi acordate.

Viva Credit - Pentru 300 de lei împrumutaţi pe 20 de zile, se plătesc înapoi 372 de lei. DAE = 4.969 %

Ferratum - Pentru 500 de lei împrumutati pe 30 zile, se plătesc înapoi 709 lei. DAE = 6.905%

Provident - pentru 1.500 de lei împrumutati pe 51 de săptămâni cu dobândă de 40%, rambursaţi 2.059 lei la sfârşitul perioadei. DAE = 95.75%

Atât băncile, cât şi IFN-urile din UE pot funcţiona pe piaţa românească, de la 1 ianuarie 2007, dacă-şi deschid o sucursală, în baza unei autorizaţii pe care au primit-o deja în ţara de origine şi a unei simple notificări trimise Băncii Naționale a României.

Piaţa creditului până la salariu s-a ridicat, anul trecut, la 600 de mili¬oane de lei, dintr-un total de 3 miliarde de lei, împrumuturi acordate de IFN-uri. Datele ALB arată că 78% din totalul pieţei creditului de consum IFN a fost dat de către firmele membre ARB, aflate sub controlul băncii centrale.
 

×