x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Câți bani primesc românii la pensie după 35 de ani de muncă

Câți bani primesc românii la pensie după 35 de ani de muncă

de Redacția Jurnalul    |    26 Sep 2023   •   13:30
Câți bani primesc românii la pensie după 35 de ani de muncă
Sursa foto: Levente_Naghi/Getty Images/iStockphoto

Un român care muncește timp de 35 de ani, mai trăiește să beneficieze de pensie doar circa un deceniu, potrivit statisticilor.

Banii pe care îi va primi un român la pensie, după 35 de ani de muncă

Prin urmare, doar o mică parte din sumele cu care au cotizat la sistemul național de pensii se întoarce la cel care le-a plătit. 

Astfel că durata medie pentru care un angajat primește pensie este de 12 ani, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din cât a cotizat, spune economistul Adrian Codîrlașu. Fiecare român contribuie la pensie 21,25% din salariu. 

Luând în calcul salariul minim brut de 3.000 lei, la sistemul public de pensii ajung în fiecare lună 595 de lei, iar după 35 de ani de muncă, un român ar primi o pensie de circa 1.260 lei, total suficientă pentru un trai decent.

În 35 de ani de muncă, un angajat plătește circa 50.000 de euro la bugetul asigurărilor sociale de stat și primește înapoi 30.000 de euro. 

Economiștii spun că se întâmplă acest lucru pentru că sistemul de pensii este ineficient. Pe de o parte, sunt români angajați care cotizează lunar la stat iar pe de altă parte, există optimizări fiscale și scutiri de taxe. 

Recalcularea pensiei

Recalcularea se poate face pentru cei care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă sau pentru cei care au mai lucrat după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie. 

După orice stagiu de cotizare de minimum 12 luni, românii pot solicita recalcularea drepturilor de pensie.

"Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. 

Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii", se arată în art. 107 din Legea pensiilor.

 

 

×
Subiecte în articol: pensie pensionari vechime munca