x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii CNSLR Frăţia protestează împreună cu pensionarii

CNSLR Frăţia protestează împreună cu pensionarii

de Diana Scarlat    |    21 Ian 2010   •   00:00

Federaţia Naţională a Pensionarilor din România şi CNSLR Frăţia anunţă proteste comune în a doua parte a lunii februarie. Pensionarii s-au întâlnit ieri, într-un consiliu naţional, pentru a stabili lista de revendicări şi calendarul protestelor.


"Cerem Parlamentului ca în sesiunea în care se va aproba proiectul Legii unitare a sistemului public de pensii să aprobe să nu se modifice prevederile Legii 19 din 2000, aduse la zi prin legea 250 din 2007, adică să nu fie de acord Parlamentul ca valoarea punctului de pensie să fie egală cu valoarea punctului din anul anterior la care să se adauge rata inflaţiei şi 50% din indicele de creştere a salariului din anul respectiv. Este o şmecherie care ne dezavantajeajă şi rămânem cu un drept pe care deja l-am avut şi ni se ia", a declarat, la sfârşitul întrunirii, Preda Nedelcu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România.

Pensionarii mai cer Guvernului să asigure "fondurile necesare pentru medicamentele din spitale, întrucât pacienţii sunt nevoiţi să aducă de acasă medicamentele". De asemenea, cer Executivului "să emită un act normativ în regim de urgenţă prin care să interzică cu desăvârşire evacuarea bătrânilor din locuinţele care au fost naţionalizate şi se retrocedează". "Nici o ţară din lume nu dă oamenii afară din case. Au găsit alte modalităţi. Nu e treaba noastră să găsim soluţiile. Nu avem nimic împotriva proprietarilor, dar trebuie să-i apărăm pe aceşti bătrâni care sunt daţi afară din locuinţe", a mai spus Preda Nedelcu.


IES ÎN STRADĂ. Protestele pensionarilor vor coincide cu cele ale confederaţiei sindicale CNSLR Frăţia. "Am participat astăzi la consiliul naţional al Federaşiei Pensionarilor din România care anunţă acţiuni de protest şi le-am cerut să le coreleze cu cele ale CNSLR Frăţia, care la jumătatea lunii februarie va decide, într-un consiliu naţional, tipul acesta de acţiuni. Ne batem în continuare pentru salariul minim, să fie prin hotărâre de Guvern 705 lei, pentru stoparea disponibilizărilor. Pensionarii se bat pentru ca punctul de pensie să ajungă la 45% din salariul mediu brut pe economie, pentru un plafon mai bun la medicamente compensate şi vor ca pentru grupele I şI II de pensie să aibă un punctaj mai bun. Noi avem o listă de revendicări pe care săptămâna viitoare o vom pune şi la dispoziţia Guvernului, şi la dispoziţia colegilor din celelalte confederaii", a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Marius Petcu, liderul CNSLR Frăţia.

Bogdan Hossu a anunţat încă de la începutul acestei săptămâni începerea acţiunilor de protest, mai întâi prin pichetarea sediului Ministerului Finanţelor şi a altor instituţii, începând cu săptămâna viitoare. "Bogdan Hossu a încercat să se mişte mai repede, însă noi  ne vom întâlni după 10 fenruarie, într-un consiliu naţional, să vedem dacă avem o reacţie de la Guvern. Protestele vor fi după 15 fenruarie", a mai spus Marius Petcu.
 

×
Subiecte în articol: munca