x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Criza produce şomeri: Unul din patru angajaţi a plecat acasă

Criza produce şomeri: Unul din patru angajaţi a plecat acasă

de Diana Scarlat    |    13 Oct 2009   •   00:00

Singura "producţie" care se dezvoltă în criză economică este cea de şomeri. Din iunie 2008, până în septembrie 2009, numărul angajaţilor din companiile private a scăzut cu 25%, conform celui mai recent studiu realizat de compania Paylogic, specializată în servicii profesionale de externalizare a salariilor şi administrare de personal.

Din studiul Paylogic reiese că nu doar numărul angajaţilor a scăzut drastic de la începutul perioadei de criză până astăzi, ci şi volumul fondului de salarii, cu 18%. În aceeaşi perioadă s-a înregistrat de asemenea o ascădere a numărului de ore de concediu medical, cu 30%, au scăzut primele brute per angajat aproape la jumătate, iar numărul de ore suplimentare a crescut considerabil, cu 74%.

"Angajatorii sunt foarte atenţi la eficienţa angajaţilor. În această perioadă au schimbat mult structura veniturilor acestora, astfel încât numai 50% reprezintă acum salariul de bază, restul fiind ore suplimentare şi prime de încurajare", a explicat Cristian Udrescu, CEO Paylogic, în cadrul conferinţei de presă de marţi, pentru prezentarea studiului.


STABILITATE ÎNAINTE DE TOATE.
Din studiul Paylogic reiese că angajaţii caută acum stabilitatea locului de muncă în primul rând, iar tentaţia unui venit mai mare nu mai este o prioritate. Analiza comparativă a fost realizată pe 110 firme din mediul privat, avându-se în vedere 14.500 de angajaţi şi urmărindu-se trei indicatori de bază: numărul de angajaţi, fondul de salarii şi orele suplimentare.

 Lunile de referinţă sunt iunie 2008 - când încă nu existau semne ale crizei economice, iar rata şomajului era de 4%, fiind în scădere - faţă de ianuarie 2009 şi august 2009. Potrivit acestei comparaţii, anul acesta, în luna august, s-a înregistrat o scădere a numărului de angajaţi cu 13% faţă de ianuarie 2009. De asemenea, o scădere a primelor brute per angajat, cu 24%, şi a volumului fondului de salarii brut, cu 10%.

Din cadrul aceleiaşi comparaţii reiese că, în luna august 2009, a fost înregistrată o creştere în privinţa numărului de ore suplimentare, cu până la 82%. În aceeaşi perioadă a început să crească din nou şi numărul orelor de concediu medical, cu până la 12% faţă de perioada anterioară, după ce se înregistrase iniţial o scădere considerabilă a concediilor. Acest fenomen se poate explica prin suprasolicitarea angajaţilor care muncesc mai mult în perioada de criză economică, în condiţii de stres şi suferind deja de sindromul de postdisponibilizare, după ce companiile au făcut concedieri.


CREŞTERE NEGATIVĂ. Conform aceluiaşi studiu, nivelul salariului mediu per angajat a crescut din ianuarie până în august 2009, cu până la 4%, însă această creştere este de fapt una negativă, având în vedere creşterea inflaţiei şi scăderea drastică a puterii de cumpărare.

"Au crescut taxele într-un moment extrem de neprielnic. Companiile au fost nevoite astfel din nou să disponibilizeze oameni. Vestea bună e că avem o creştere a salariului mediu per angajat faţă de anul trecut, dar şi faţă de ianuarie 2009. Au rămas puţini angajaţi, companiile nu mai recrutează, preferând să crească orele suplimentare.

Şomajul a înregistrat o creştere constantă şi continuă să screască, iar ultimul lucru care se va face după ce va trece criza va fi recrutarea", mai spune Cristian Udrescu. Din această cauză, piaţa de recrutare este acum în cădere liberă. Sunt mii de CV-uri pentru un singur post scos la concurs, iar multe dintre ele rămân câteva luni fără răspuns, deşi candidaţii sunt foarte bine pregătiţi.

×
Subiecte în articol: munca