x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Discriminare pe piața muncii. Angajatorii resping candidații de peste 45 de ani sub diverse pretexte

Discriminare pe piața muncii. Angajatorii resping candidații de peste 45 de ani sub diverse pretexte

25 Aug 2021   •   19:30
Discriminare pe piața muncii. Angajatorii resping candidații de peste 45 de ani sub diverse pretexte

Persoanele de peste 45 de ani sunt discriminate din cauza vârstei la angajare. Unul dintre pretextele pe care angajatorii le invocă pentru a-i respinge este că au prea multă experiență profesională, arată un studiu eJobs.ro.

Astfel, 64% dintre respondenți spun că vârsta  este o problemă atunci când își caută un loc de muncă dar companiile î resping invocând experiența profesională, salariile și lipsa oportunităților profesiionale în domeniul de pregătire. 

Totodată, peste 59% dintre salariații trecuți de 45  de ani știu că există suficiente joburi pentru segmentul lor de vârstă dar sunt preferați tinerii. Aproape 20% cred că posturile sunt prea puține, iar 14% că oferta nu este din domeniul lor de pregătire.

"Şi angajatorii recunosc că aceasta este categoria de candidaţi cu cele mai multe provocări la angajare, principalele motive invocate fiind nivelul scăzut de digitalizare şi de flexibilitate. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de faptul că ei reprezintă categoria de vârstă care aplică cel mai puţin: din 1,1 milioane de aplicări, câte înregistrăm lunar în platformă, doar 103.000 vin din partea acestui segment de candidaţi", explică Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.

Aceștia sunt dispuși să facă concesii atunci când aleg un nou loc de muncă. Circa 45,3% vor să se recalifice, 16,5% acceptă un salariu mai mic, 8,4% se gândesc să plece în străinătate, 7% vor să se mute în alt oraș, 7% sunt deschiși să învețe să lucreze pe calculator. În același timp, 15,8% nu vor să facă vreun compromis. 

"Deşi aceşti candidaţi au o serie de avantaje faţă de cei mai tineri - sunt foarte stabili, punctuali, au, pe anumite paliere, un grad mai ridicat de anduranţă - din păcate, acumulează minusuri în ochii angajatorilor când vine vorba de nivelul de digitalizare, de uşurinţa cu care se pot integra în echipe tinere sau de flexibilitatea pe care o manifestă în a face lucruri noi ori în a ieşi din zona de confort", spune Raluca Dumitra.

Prin urmare, 38% nu folosesc tehnologia la jobul actual sau au greutăți constante în utilizarea acesteia, 53,4% îşi exprimă părerea în echipă doar când li se cere, 12,8% nu îşi exprimă punctul de vedere de frica pierderii jobului, 41,9% nu au subiecte comune de discuţie cu colegii lor sau cred că există diferenţe de mentalitate din cauza vârstei.

Studiul a fost realizat în perioada 26 iulie - 10 august, pe 1.276 de specialişti/salariaţi cu studii superioare, manageri, muncitori, şomeri, casnici şi patroni/asociaţi care fac parte din categoria de vârstă 45+. 

×
Subiecte în articol: angajare angajati 45 de ani