x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Sclavie, cu acordul statului: 25 de ani, românii au fost lăsați la mâna angajatorilor abuzivi din străinătate

Sclavie, cu acordul statului: 25 de ani, românii au fost lăsați la mâna angajatorilor abuzivi din străinătate

de Diana Scarlat    |    17 Feb 2025   •   07:40
Sclavie, cu acordul statului: 25 de ani, românii au fost lăsați la mâna angajatorilor abuzivi din străinătate

Cetățenii români au fost lipsiți de apărare în fața abuzurilor făcute de angajatorii din afara României, după 1990, fără a avea sprijin real din partea autorităților. Deși există o lege din anul 2000 care ar fi trebuit să protejeze muncitorii români din afara țării, timp de 25 de ani nu s-au aplicat prevederile acesteia.

Legea a fost modificată și actualizată, dar au întârziat nepermis de mult normele metodologice de aplicare, lăsând românii plecați la muncă în străinătate la mâna angajatorilor care știu că pot abuza de situația lor. Așa se explică toate cazurile de sclavie care au scandalizat Europa, de fiecare dată când mai mulți muncitori români au fost găsiți și salvați de Poliție din situații critice, în țări precum Italia, Spania, Marea Britanie sau alte state europene. FACIAS a reușit să oblige statul român să urgenteze emiterea normelor de aplicare pentru legea care-i poate proteja pe cei care pleacă la muncă în străinătate, iar Ministerul Muncii lucrează deja la elaborarea acestora.

Cel mai recent caz anchetat de polițiștii spanioli în legătură cu sclavia la locul de muncă implică 52 de muncitori români care au fost salvați din sclavie la începutul lunii februarie, de la un singur angajator. Nici cei 52 de muncitori, nici mulți alții nu ar fi ajuns în această situație dacă legea care le apără drepturile s-ar fi aplicat în ultimii 25 de ani. Dar au lipsit normele de aplicare.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a dat în judecată Guvernul României și a reușit să oblige statul să-și apere cetățenii care muncesc în străinătate. Ministerul Muncii modifică, în urma acestei acțiuni, normele de aplicare ale Legii nr. 156/2000 privind protecția muncitorilor români din străinătate.

FACIAS a reușit să determine executivul să elaboreze noile norme, astfel încât muncitorii români din străinătate să beneficieze de protecție în fața abuzurilor firmelor de recrutare și ale angajatorilor.

Legea nr. 156/2000 a fost republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 227 din 25 martie 2019 şi, ulterior, a mai fost modificată şi completată şi prin Legea nr. 227/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1019 din 2 noiembrie 2020.

Lipsa normelor metodologice de aplicare a legii a expus permanent muncitorii români unor riscuri majore, inclusiv contracte de muncă abuzive din partea agențiilor de plasare a forței de muncă, condiții precare de lucru și imposibilitatea de a beneficia de protecție juridică adecvată din partea statului român.

„Muncitorii români au nevoie de protecție reală și este imperativă o reglementare mai strictă a activității agențiilor de plasare a forței de muncă, precum și aplicarea unor sancțiuni drastice împotriva celor care nu respectă legea, lăsând astfel loc posibilelor abuzuri asupra românilor”, a transmis FACIAS, într-un comunicat de presă.

Pe 22 ianuarie 2025, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a publicat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea normelor metodologice ale Legii nr. 156/2000, iar FACIAS va monitoriza etapele de adoptare a acestuia fără a exista alte tergiversări.

Modul de operare e cunoscut

De mulți ani se știe că recrutarea românilor pentru muncile cele mai grele, în condiții de sclavie, se face prin firme care îi mint pe aceștia că li se vor oferi salarii mari și alte beneficii, dar oamenii nu văd contractele de angajare înainte de a pleca din țară. La fel au pățit și cei 52 de români eliberați de Poliția spaniolă, cu două săptămâni în urmă.

Nu reprezentanții statului român, ci tot societatea civilă – Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) - a semnalat problema celor 52 de români ajunși în sclavie în Spania. Președintele FADERE, Daniel Tecu, a explicat, pentru Jurnalul, că există un modus operandi cunoscut de autorități, dar nimeni nu intervine pentru a-i apăra pe românii care ajung sclavi: oamenii ajung la autocar, li se iau actele de identitate și li se dau la semnat niște contracte pe care cei mai mulți nici nu le citesc. Angajatorii din Spania, dar și din alte țări europene caută români, pentru că sunt foarte ușor de păcălit și acceptă să muncească în cele mai grele condiții, pentru foarte puțini bani, iar în urma abuzurilor la care sunt supuși nici nu dau în judecată angajatorii. Cei care abuzează astfel de muncitorii români se bazează mai ales pe faptul că nimeni nu-i ajută și statul român nu intervine pentru a le apăra drepturile. De multe ori, românii care ajung sclavi rămân și fără telefoane, astfel încât nu pot cere ajutor.

Inacțiunea Guvernului e un abuz

Cei 52 de muncitori români din Spania au fost recrutați din România, cu promisiunea că vor avea salarii atractive și condiții de muncă decente, dar când au ajuns la ferma pentru care au acceptat să lucreze au constatat că trebuie să locuiască în barăci insalubre, fără acces la condițiile minime pentru un trai decent, fiind plătiți cu sume mult mai mici decât cele care le fuseseră promise.

Astfel de promisiuni nu se vor mai putea face, după ce vor intra în vigoare normele de aplicare ale Legii nr. 156/2000, care va introduce și sancțiuni pentru cei care lansează promisiuni înșelătoare la angajare.

FACIAS a susținut în fața instanței necesitatea urgenței pentru emiterea normelor metodologice ale acestei legi, la ultimul termen de judecată, din ianuarie 2025, argumentând că, în lipsa lor, legea rămâne inaplicabilă, iar cetățenii români care muncesc în străinătate continuă să fie expuși riscurilor și abuzurilor. Avocații FACIAS au explicat magistraților că inacțiunea Guvernului încalcă obligațiile legale ale acestuia, contribuind direct și la perpetuarea abuzurilor asupra românilor din străinătate, lipsindu-i de un mecanism eficient de protecție.

 

×
Subiecte în articol: facias sclavie angajaţi diaspora