x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Mii de familii ar putea primi un salariu în plus în fiecare lună, indiferent de venituri. Care sunt condițiile

Mii de familii ar putea primi un salariu în plus în fiecare lună, indiferent de venituri. Care sunt condițiile

de Redacția Jurnalul    |    09 Iun 2023   •   12:45
Mii de familii ar putea primi un salariu în plus în fiecare lună, indiferent de venituri. Care sunt condițiile

Unele familii din România ar putea primi în plus un salariu minim pe economie, în fiecare lună, indiferent de venituri.

Mii de români ar putea primi un salariu în plus, de cel puțin 2.000 de lei, indiferent de veniturile avute! Care sunt condițiile care trebuie îndeplinite

Un proiect de lege depus la Parlament prevede acordarea unei indemnizații lunare în valoare de cel puțin un salariu minim pe economie pentru familiile cu 3 sau mai mulți copii. Inițiativa legislativă are drept scop stimularea natalității. 

Documentul a fost înregistrat la Senat și conține 3 măsuri.

Prima măsură vizează persoanele care au în întreținere 3 sau mai mulți copii cu vârste sub 18 ani. Acestora le-ar fi acordată o indemnizație lunară neimpozabilă și nesupusă executării silite (cu excepția situației în care a fost acordată în mod necuvenit).

Sume propuse

- echivalentul unui salariu minim pe economie pentru familiile cu 3 copii;

- 1,5 salarii minime nete pentru cei care au patru copii;

- două salarii minime nete pentru 5 copii;

- 2,5 salarii minime nete pentru 6 sau mai mulți copii.

Condiții

Sumele ar urma să fie acordate tuturor celor care îndeplinesc criteriile legate de numărul de copii, cu condiția ca beneficiarii să realizeze venituri impozabile, din salarii sau pensii, indiferent de cuantumul acestora.

Mamele aflate în concediu de creștere copil trebuie să fi realizat venituri impozabile în 12 din ultimele 24 de luni anterioare nașterii sau adopției.

Părinții sau întreținătorii trebuie să fie cetățeni români, cu domiciliul în România, iar copiii aflați în îngrijire să fie înscriși într-o unitate de învățământ după vârsta de 3 ani, scrie avocatnet.ro.

Dacă există 2 întreținători, beneficiile propuse ar urma să fie acordate unei singure persoane și ar înceta în cazul în care custodia copilului ar fi pierdută.

Alte prevederi

Construirea și modernizarea creșelor și grădinițelor în sistem public-privat este o altă măsură propusă în proiect. Este prevăzută posibilitatea concesionării terenurilor aferente pe o perioada de 49 de ani, scutirea de impozit pe o perioadă de 5 ani a firmelor implicate în aceste parteneriate și asigurarea utilităților de la bugetele locale.

Ultima prevedere din proiect se referă la extinderea programului ”o masă caldă la școală”, aflată în derulare din 2020, și care cuprinde 450 de unități de învățământ. Se are în vedere încadrarea în program a tuturor școlilor până la finalul anului 2036.

Proiectul trebuie aprobat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial înainte de a intra în vigoare.

 

×
Subiecte în articol: salariu copii familii