x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Schimbări pe piața muncii. Salariile angajaților nu vor mai fi confidențiale

Schimbări pe piața muncii. Salariile angajaților nu vor mai fi confidențiale

de Redacția Jurnalul    |    09 Mai 2024   •   17:45
Schimbări pe piața muncii. Salariile angajaților nu vor mai fi confidențiale

Confidențialitatea salariilor ar putea fi eliminată legal. Firmele au început deja să precizeze în anunțurile de angajare ce venit oferă deoarece au mai mult succes în recrutare.

Până în anul 2026, transparența salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile, potrivit unei directive europene. Însă nu toți angajații sunt încântați de această nouă regulă.

Pe cea mai mare platformă de recrutare din România, peste 40% dintre anunțurile de angajări au salariul afișat și sunt job-urile care se ocupă primele. Candidații sunt mulțumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga.

”Domeniile care dau dovadă de cel mai ridicat nivel de transparență salarială sunt retail-ul, zona de servicii, zona de construcții, zona auto, chir și turismul și horeca”, a precizat Ana Călugăru, head of communications.

Uniunea Europeană a stabilit că până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informații despre veniturile colegilor.

”Un java specialist care pornește de la 2000 poate să ajungă până la 4000 de euro net, dacă este extrem de senior. Team leader, la fel, poate să pornească de la 2000 și să ajungă la 5000 de euro net. Un contabil-șef poate câștiga de la 1500 la 2500 de euro net. Un manager de recrutare poate porni de la 2000 de euro și poate ajunge la 2500 de euro net”, a spus Sorina Faier, specialist HR.

”Este un lucru bun pentru mulți care au așteptări. De obicei, eu vreau să fiu suprinsă. Nu sunt atât de curioasă. Cel mai bine este să fie cum e acum. Totul să fie contorizat și să nu știe unul de altul”, este de părere o femeie.

În multe firme însă, salariile șefilor rămân încă ascunse.

”De obicei, pozițiile de top management sunt recrutate de către head hunter, care în timpul interviului face to face află salariul actual și care sunt așteptările salariale ale candidatului și nu sunt afișate public”, a mai spus Sorina Faier, specialist HR.

Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale dintre femei și bărbați, potrivit Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: angajat salariu firme