x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii În ce domenii se mai caută tineri absolvenţi

În ce domenii se mai caută tineri absolvenţi

de Diana Scarlat    |    03 Aug 2015   •   16:30
În ce domenii se mai caută tineri absolvenţi
Sursa foto: Diana Oros

Tinerii care vor să-şi găsească un loc de muncă bine plătit, într-o companie importantă, imediat după absolvirea studiilor universi¬tare trebuie să participe la cât mai multe internship-uri şi stagii de practică.

Dintre cei aproximativ 200.000 de absolvenţi ai facultăţilor din România care intră anual pe piaţa forţei de muncă, două treimi nu-şi găsesc un post bun în primii trei ani. Nu este imposibil însă de găsit un loc de muncă în domeniul pentru care candidaţii s-au pregătit. Cel mai important lucru este să fi acumulat şi suficientă experienţă în practică în perioada studiilor.

Internship și stagii de practică
Conform unui studiu realizat recent de Catalyst Solutions, 40% dintre angajatori consideră expe¬riența anterioară, programele de internship și stagiile de practică cele mai valoroase atuuri din CV-urile juniorilor. Specializarea de la facultate ( masterul urmat) este abia pe locul patru, urmată îndeaproape de cunoașterea a două limbi străine. Cel mai important criteriu rămâne și anul acesta implicarea în activități extracurriculare -în special programe de internship și trainee. Urmarea unor astfel de programe pune în evidență spiritul de inițiativă și dorința de dezvol¬tare profesională și de învățare continuă. „În 2015, 75% dintre angajatori vor dezvolta programe de internship și stagii de practică pentru studenți. 25% dintre aceștia vor să găsească peste zece interni, semn că tot mai multe companii sunt dispuse să investească în formarea tinerilor, cu scopul de a-i păstra pe termen lung”, explică Delia Moreanu, reprezentantă a companiei Cata¬lyst, care organizează de zece ani târgurile Angajatori de Top şi Virtual Hipo pentru Absolvenţi.

Topul domeniilor cu oferte
Angajatorii şi companiile de recrutare din România au făcut şi un top al domeniilor în care tinerii absolvenţi îşi pot găsi locuri de muncă în această perioadă: Financiar-bancar, IT&C, Servicii & BPO, FMCG, Construcţii, Logistică, Consul¬tanță, Turism, Farmaceutice, Retail şi Inginerie. Conform informaților extrase din Raportul Hipo.ro privind Piața Forței de Muncă în 2015, numărul pozițiilor scoase la concurs pentru juniori a crescut cu 3% față de anul trecut, ceea ce arată o deschidere a companiilor către integrarea absolvenților în echipele lor. „În ultima perioadă am observat dorința tinerilor de a se angaja pe timpul verii, la care se adaugă interesul companiilor de a recruta candidați entry-level în iulie, august şi septem¬brie. În plus, pentru că activitățile extracurriculare contează cel mai mult în 2015 în recrutarea de juniori”, explică Andra Costea, Project Manager al Târgului Virtual Hipo.ro pentru Absolvenți.
 

×