x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii România, dependentă de muncitori din India, Turcia, Bangladesh, Nepal sau Pakistan

România, dependentă de muncitori din India, Turcia, Bangladesh, Nepal sau Pakistan

de Redacția Jurnalul    |    24 Ian 2023   •   20:08
România, dependentă de muncitori din India, Turcia, Bangladesh, Nepal sau Pakistan
Sursa foto: Hepta

Vicepreședintele Patronatului Importatorilor Forțelor de Muncă România, Romulus Badea, explică de ce România  devine din ce în ce mai dependentă de forță de muncă din străinătate.

Deși Guvernul a aprobat încă 100.000 de muncitori care vin din țări non-UE,  companiile din România nu sunt mulțumite și solicită suplimentarea acestui plafon cu 40-50.000 de muncitori pe motiv că au nevoie de această forță de muncă, transmite antena3.ro.

Țările din care vin lucrătorii sunt India, Turcia, Bangladesh, Nepal sau Pakistan.

Romulus Badea, vicepreședintele Patronatului Importatorilor Forțelor de Muncă, a explicat acest fenomen care se amplifică de la un an la altul:

"Muncitorii străini vin în aproape toate domeniile. Cele mai multe solicitări însă vin din domeniul construcțiilor, veneau şi din domeniul Horeca, însă acest domeniu tinde să fie depășit în solicitări de către fabrici din toate industriile, toate domeniile, deci capacități de producție, lucru la linie, produse de serie.

Oamenii aceștia pleacă din țara lor în celălalt capăt de lume, în România, pentru bani, pentru că situațiile economice de acasă de la ei sunt precare, nu reușesc să-și asigure traiul zilnic și atunci pleacă în căutarea unui câștig mai bun.

Prin urmare, da, ei vin hotărâți să lucreze, vin hotărâți să câștige bani. În România este un deficit foarte mare, peste un milion de muncitori ca necesar estimat și atunci este o întâlnire a cererii și ofertei.

Exodul românilor în străinătate este una dintre cauzele majore ale acestui deficit și aș vrea să subliniez că mulți angajatori români privesc aducerea muncitorilor străini ca o soluție temporară, ca un pansament.

Din păcate, numărul mare de români plecați în străinătate, lipsa școlilor profesionale, lipsa dorinței tinerilor noștri de a mai avea meserii manuale, care implică lucrul în service-uri auto, lucrul în fabrici, mecanici, nu mai vorbesc de agricultură.

Deci lipsa dorințelor de a face astfel de munci ne face dependenți de importul de forță de muncă. Aceasta nu mai este o soluție pe termen scurt, este o soluție pe termen lung și trebuie să ne obișnuim cu acest gând că într-un orizont mediu și chiar lung. Aceasta este soluția pe care un angajatorii români o vor avea la îndemână", a spus Romulus Badea, vicepreședintele Patronatului Importatorilor Forțelor de Muncă, în emisiunea News Hour with CNN de la Antena 3 CNN.

muncitori straini

×
Subiecte în articol: muncitori străini romania