x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Muncă necalificată pe bani mulți. Salariu de 4.500 lei net pentru angajați fără experiență

Muncă necalificată pe bani mulți. Salariu de 4.500 lei net pentru angajați fără experiență

de Redacția Jurnalul    |    27 Sep 2023   •   10:00
Muncă necalificată pe bani mulți. Salariu de 4.500 lei net pentru angajați fără experiență

Angajații dintr-un domeniu de activitate vor avea salariu minim mult mai mare decât cel pe care guvernul vrea să-l stabilească la nivelul întregii economii.

Salariu de peste 4.500 de lei net în România, fără facultate! Job-ul pentru care nici experiență nu se cere

În timp ce Executivul se pregătește să majoreze salariul minim brut la 3.300 de lei de la 1 octombrie 2023, lucrătorii din construcții vor primi 4.500 de lei net. 

Oferta din acest sector este foarte mare, astfel că veniturile au crescut. Mai mult, nici măcar nu este nevoie de experiență pentru acești bani. În timp ce unii angajator cer câțiva ani de experiență, majoritatea vor personal necalificat.

"Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de întâi a lunii următoare a intrării în vigoare a prezentei legi pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, la suma de 4.500 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 27,218 lei/oră", se arată în proiectul de OUG, citat de avocatnet.ro

În prezent, salariul minim în construcții este de 4.000 de lei.  

Dar unii specialiști spun că angajații din domeniul construcțiilor nu vor resimți majorarea de salariu. Dimpotrivă, vor primi mai puțini bani în mână.

”În construcții, de exemplu, impactul va fi unul negativ. Aproape jumătate de milion de salariați în domeniul construcțiilor care vor avea, cel puțin cei care sunt plătiți cu salariul minim, aici s-a putut face un calcul efectiv, în ciuda faptului că le crește brutul de la 1 octombrie de la 4000 la 4500 de lei, vor avea un venit net mai mic cu 56 de lei. Și asta din cauza contribuției la CASS care de la nivel 0 va ajunge la 450 de lei”, a explicat Dumitru Costin, liderul BNS, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: constructii salariu experienta necalificat