x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Săracii României. Circa 1,2 milioane de oameni trăiesc din pensia minimă după ce au cotizat o viață la stat

Săracii României. Circa 1,2 milioane de oameni trăiesc din pensia minimă după ce au cotizat o viață la stat

de Redacția Jurnalul    |    10 Oct 2023   •   13:30
Săracii României. Circa 1,2 milioane de oameni trăiesc din pensia minimă după ce au cotizat o viață la stat

Majoritatea românilor ajung săraci la bătrânețe din cauza pensiilor mici. Și asta în pofida faptului că plătesc contribuții la stat timp de peste 30 de ani.

Astfel că circa 1,2 milioane de oameni trăiesc din pensia minimă, având un venit lunar de numai 1.125 de lei.

Totodată, speranța de viață din țara noastră este una dintre cele mai mici din Europa, cu o medie de 75 de ani. Prin urmare, seniorii nu primesc înapoi nici jumătate din suma cu care au cotizat pentru pensie. 

Un angajat care are acum un salariu de 4.000 de lei și contribuie la sistemul public de pensii timp de 35 de ani, va da statului român aproximativ 600.000 de lei.

Dar când se va retrage din activitate va primi lunar doar 2.100 de lei, raportat la o medie de viață de 75 de ani, înseamnă că va lua înapoi 250.000 de lei, potrivit Observator.

Șansa româilor este să-și majoreze veniturile prin Pilonul II de pensii, administrat privat. Acesta este obligatoriu pentru salariații cu vârste sub 35 de ani. Deși aici contribuția ste de șase ori mai mică decât la stat, câștigurile sunt semnificative. Seniorii vor primi în plus 154.000 de lei, ceea ce înseamă un venit suplimentar de 1.200 de lei pe lună. 

×
Subiecte în articol: pensii pensionari vechime munca