x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Scad veniturile românilor. Domeniile cele mai afectate de legea austerității

Scad veniturile românilor. Domeniile cele mai afectate de legea austerității

de Redacția Jurnalul    |    27 Sep 2023   •   15:30
Scad veniturile românilor. Domeniile cele mai afectate de legea austerității

Mai multe categorii de angajați vor avea salarii mai mici după adoptarea măsurilor de austeritate. Peste un milion de salariați din mediul privat vor primi mai puțin bani.

Vor scădea astfel veniturile din IT, agricultură și sectorul alimentar.

În privința angajaților de la stat, vor fi afectați doar cei care câștigă peste 8.000 de lei net lunar, întrucât nu vor mai primi vouchere de vacanță și indemnizație de hrană.

Contribuții

"Sunt în primul rând niște domenii unde se reintroduc contribuțiile. Sigur, din punctul meu de vedere, și nu cred că doar al meu, toți trebuie să plătim contribuții, că e vorba de sănătate, că e vorba de pensia noastră sau altceva. Se făcea o nedreptate în sistem prin aceste exonerări. 

Introducerea acestor contribuții se aplică direct salariului, dar aici rămâne la latitudinea celor din sectoarele vizate (IT, construcții, agricultură) dacă reintroduc aceste contribuții fără să diminueze salariul net, adică dacă le adaugă de la ei, rămânând salariul net al angajatului la același nivel. 

Eu zic că ei se vor gândi destul de mult la acest aspect, pentru că în construcții, cel puțin, avem problema forței de muncă, în agricultură la fel, deci vor trebui să se gândească înainte de a diminua aceste salarii. Oricum nu va fi plăcut. 

Impozit pe cifra de afaceri

Avem apoi acele măsuri care vizează cifra de afaceri, adică impozitul pe cifra de afaceri care se va aplica supermarketurilor. 

În momentul în care tu aplici acest impozit pe cifra de afaceri, dar ele nu au un adaos comercial, nu au o marjă de profit foarte mare, ne putem trezi că această taxă se duce către prețul la raft, cu siguranță.

Impozit pe dobânzi

Vedem apoi acel impozit pe ratele românilor, mai exact pe dobândă, care cu siguranță se va duce și el tot către rate. 

Deci acest pachet fiscal în bună măsură va fi suportat de către noi toți și, cu siguranță, ne va diminua puterea de cumpărare a ceea ce avem în buzunar. 

Atenție la inflație

Problematic este că avem și inflația pe tapet, adică simultan cu acest pachet fiscal rămâne și problema inflației destul de sus, iar pe final de an s-ar putea să vedem o accelerare a prețurilor și s-ar putea să avem probleme cu ținta de inflație pe acest an. 

Din punctul meu de vedere, efortul în momentul de față este preponderent pe sectorul privat și pe tot ce înseamnă consum conectat la sectorul privat. Este mai puțin evident efortul pe sectorul bugetar. 

Sigur că vor fi unii care vor pierde aceste vouchere de vacanță, dar în principiu, presiunea foarte mare în momentul acesta va fi pe sectorul privat. Dacă va fi suficient ceea ce vedem astăzi, vom vedea, pentru că, în general, economia privată are o reacție la orice creștere de taxare. Cu atât mai mult la o astfel de creștere de taxare, care e foarte amplă și complexă. 

Dacă economia va continua să crească, vom vedea în lunile imediat următoare. Mă aștept ca Guvernul să completeze aceste măsuri, de ce nu poate chiar cu o creștere a TVA-ului de 1-2%, pentru că nu vom putea acoperi gaura de la buget ca să intrăm cu deficitul bugetar într-un normal, doar cu ceea ce vedem astăzi", spune Cristian Păun, profesor de economie, la Antena 3 CNN.

Salarii

×