x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Schimbări importante pe piața muncii. Pensia care va dispărea din 2024

Schimbări importante pe piața muncii. Pensia care va dispărea din 2024

de Redacția Jurnalul    |    22 Noi 2023   •   13:30
Schimbări importante pe piața muncii. Pensia care va dispărea din 2024

Noile reglementări, recent adoptate în Parlamentul României, prevăd dispariția unui anumit tip de pensie, începând din 2024.

Astfel că vor exista doar 4 tipuri de pensii, față de 5, câte erau până acum.  Prin urmare, pensia anticipată fără penalizări va dispărea iar în locul ei rămâne pensia anticipată cu penalizări. 

Noul sistem prevede pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate şi pensia de urmaş.

Tipuri de pensii 

Pensia pentru limită de vârstă poate fi cerută de persoanele care îndeplinesc condițiile de vârstă standard pentru pensionare și stagiul minim de cotizare. Vîrsta standard de pensionare va fi de 65 de ani pentru ambele sexe, începând din 2035.

Pensia anticipată va fi permisă doar cu penalizări, înlocuind varianta fără penalizări, existentă în prezent. Aceasta va fi posibilă cu cel mult 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare și va fi doar pentru persoanele care au cotizat peste stagiul complet prevăzut.

Pensia de invaliditate va fi acordată persoanelor cu capacități de muncă afectate din diverse motive, fie legate de accidentele de muncă și bolile profesionale, fie de alte boli și accidente.

Pensia de urmaș va fi acordată copiilor și soțului supraviețuitor al unui pensionar sau al unei persoane care îndeplinea condițiile pentru a primi o pensie Soţul supravieţuitor va avea dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani, potrivit avocatnet.ro.

 

 

×
Subiecte în articol: pensie pensionari pensie anticipata 2024