x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Sindicatele anunţă proteste din 2 februarie

Sindicatele anunţă proteste din 2 februarie

de Diana Scarlat    |    22 Ian 2010   •   00:00



Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a anunţat astăzi că va începe acţiunile de protest din 2 februarie. Protestele vor debuta cu o grevă de avertisment de două ore, iar dacă revendicările sindicaliştilor nu vor fi soluţionate, vor declanşa greva generală, pe 12 februarie, pe termen nelimitat. Pe 9 februarie va avea loc pichetarea Ministerului Administraţiei şi a Ministerului Muncii.

Sindicaliştii din Administraţia Publică au anunţat printr-un comunicat de presă că principalele lor nemulţumiri sunt legate de Legea salarizării şi de disponibilizările anunţate. FNSA arată că nu s-a primit nici un semnal din partea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi a Ministerului Finanţelor Publice în legătură cu retragerea Ordinului nr. 32/42 din 2010 privind monitorizarea şi controlul aplicării prevederilor Legii-cadru nr. 330/2009 a salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice.

REVENDICĂRI. FNSA anunţă, prin acelaşi comunicat, că celelalte forme de protest, mitinguri în toate municipiile reşedinţă de judeţ şi pichetarea prefecturilor, vor fi programate în funcţie de evoluţia evenimentelor din această perioadă. Federaţia, împreună cu asociaţiile consiliilor judeţene, municipiilor, oraşelor, comunelor şi secretarilor au transmis joi o scrisoare deschisă premierului Emil Boc, în care arătau că resping proiectul de lege care prevede disponibilizări în administraţie. "Am redactat o scrisoare deschisă adresată premierului Emil Boc, prin care arătăm că respingem, în totalitate, proiectul de lege privind normativele de personal din administraţie, care încalcă principiile autonomiei locale şi descentralizării", a declarat Valer Suciu, preşedintele FNSA. Semnatarii scrisorii deschise resping şi proiectul Hotărârii de Guvern privind unele măsuri de aplicare a Legii nr. 330/ 2009, în special dispoziţiile care duc la diminuarea veniturilor salariaţiilor. Aceştia solicită premierului şi anularea ordinului comun nr. 32/42 al Ministerului Finanţelor şi Ministerului Muncii pentru controlul şi monitorizarea aplicării prevederilor Legii nr. 330/ 2009, care subordonează autorităţile locale unor structuri ale administraţiei centrale.

ALTE PROTESTE SINDICALE. FNSA este afiliată la CNS Cartel "Alfa", cu peste 50.000 de membri la nivel naţional, angajaţi din primării, consilii locale şi consilii judeţene din România. De altfel, Bogdan Hossu, liderul CNS Cartel "Alfa", a anunţat încă de la începutul acestei săptămâni că sindicaliştii vor ieşi în stradă, de săptămâna viitoare. Cartel "Alfa" cere Guvernului susţinerea şomajului tehnic, pentru a evita intrarea în şomaj permanent a mai mult de 200.000 de angajaţi, de la 1 februarie. Şi CNSLR-Frăţia a anunţat ieri că va organiza acţiuni de protest, începând cu jumătatea lunii februarie, cerând ca valoarea salariului minim să fie de 705 lei şi să se stopeze disponibilizările, reprezentanţii organizaţiei sindicale urmând să propună şi celorlalte confederaţii să organizeze o acţiune comună. La proteste va participa şi Federaţia Naţională a Pensionarilor din România.

×
Subiecte în articol: munca