x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Slujbe in Germania

Slujbe in Germania

11 Ian 2005   •   00:00

LOCURI DE MUNCA
Pana vineri, studentii pot participa la preselectia pentru joburi in Germania, in perioada verii. Persoanele calificate in meseriile de asistenti medicali, vanzatori, agricultori si gradinari pot munci in Germania timp de 18 luni. De asemenea, studentii pot lucra si ei in aceasta tara in timpul vacantei de vara, daca participa la preselectia organizata de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca.
CRISTIAN PETRU

VERIFICARE. Cunostintele de limba germana ale celor care vor sa munceasca in strainatate vor fi testate
Salariile mici din Romania ii determina pe multi sa plece in strainatate. Una dintre destinatiile favorite, in afara de Italia si Spania, este Germania. Persoanele care vor sa munceasca in aceasta tara se pot prezenta, incepand de lunea viitoare, la preselectia organizata de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), la sediul din Strada Valter Maracineanu numerele 1-3, Sector 1, Bucuresti. Locurile de munca sunt pentru o perioada de 18 luni si la preselectia organizata in perioada 17-21 ianuarie si se pot prezenta numai cei care sunt cunoscatori de limba germana, nivel bun si foarte bun (cunostintele vor fi testate). De asemenea, persoanele interesate de o slujba in Germania trebuie sa aiba varsta maxima de 40 de ani si o diploma de calificare ca asistenti medicali (absolventi ai unei scoli postliceale de specialitate cu durata de trei ani si cu o vechime de minimum doi ani, dovedita prin cartea de munca), vanzatori pentru produse alimentare (cu o vechime de minimum doi ani) si agricultori (cu experienta profesionala de cel putin sase ani, dobandita prin conducerea unitatilor agricole proprii). Angajatorii germani mai cauta persoane cu varsta maxima de 40 de ani si care au vechime de minimum doi ani, dovedita prin cartea de munca, in meseria de gradinar (horticultor). Depunerea dosarului constituie primul pas in procesul de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate.

STUDENTI. Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca organizeaza, de astazi pana vineri, preselectie pentru studentii care vor sa munceasca in vacanta de vara in Germania. Cei care se vor prezenta la preselectie trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani, sa fie inscrisi la o facultate de stat, cursuri de zi, sa nu fie in primul an sau in cel terminal, sa aiba cunostinte de limba germana bune si foarte bune si sa fie apti pentru activitati lucrative. Domeniile in care isi vor desfasura activitatea sunt: gastronomic, hotelier, industrial si agricol. Studentii care se vor prezenta la sediul OMFM din Bucuresti vor sustine un test scris in limba germana, iar rezultatul acestuia le va da posibilitatea intrarii in procesul de mediere al Centralei de Mediere a Fortei de Munca de la Bonn.

CONDITII. Persoanele care vor prezenta documente falsificate, fie prin stergerea sau adaugarea in mod intentionat a unor date din cuprinsul inscrisului, fie prin contrafacerea intregului inscris, la inregistrarea dosarului personal in banca de date a OMFM in scopul obtinerii dreptului de a beneficia de un contract de munca in strainatate vor fi denuntate de indata organelor abilitate pentru cercetarea penala si pedepsirea faptelor comise.

ACTE
Pentru inscrierea in baza de date pentru lucratorii-oaspeti (18 luni) a OMFM sunt necesare urmatoarele documente: doua fotografii tip pasaport;
  • copie B.I.;
  • copie pasaport cu valabilitate de minimum sase luni;
  • fisa personala (tipizat OMFM);
  • CV in limba romana (tipizat OMFM) si germana;
  • copie legalizata a certificatului de absolvire si/sau calificare si, separat, traducerea acesteia in limba germana, efectuata de un traducator autorizat;
  • copie legalizata a cartii de munca (toate paginile scrise) si, separat, traducerea acesteia in limba germana, efectuata de un traducator autorizat;
  • adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca solicitantul este clinic sanatos;
  • cazierul judiciar in original ,care sa ateste ca nu are antecedente penale (termen de valabilitate o luna);
  • declaratie pe proprie raspundere legalizata notarial, din care sa rezulte ca solicitantul nu beneficiaza de pensie de invaliditate.
  • DOSAR SI PENTRU STUDENTI
  • doua fotografii tip pasaport ;
  • copie BI/CI - cu o valabilitate de minimum sase luni;
  • copie pasaport - cu valabilitate de minimum sase luni;
  • adeverinta de la facultate, in care sa se specifice anul si tipul cursurilor frecventate;
  • foaie matricola;
  • recomandare de la unul din profesorii de curs.
  • ×
    Subiecte în articol: cariera limba germana munca