Salariile bugetarilor reprezintă circa 12% din Produsul Intern Brut (PIB), procent care ar trebui redus la 10%. Acest lucru se poate realiza fie prin micșorarea veniturilor lunare ale angajaților de la stat, fie prin scăderea numărului de salariați cu circa 300.000 de persoane, este de părere Valentin Lazea, economist șef al Băncii Naționale a României (BNR).
”Una dintre cele mai mari probleme este faptul că salariile actuale ale bugetarilor însumează 12% din PIB. Acest procent este nesustenabil. Soluţia este că acest procent să scadă la 10%, ori prin scăderea numărului de angajaţi, cam cu 300.000 de persoane, ori prin micşorarea salariilor lor, care oricum rămân mai mari decât în sectorul privat, cu păstrarea locurilor de muncă”, a spus oficialul.
Acesta a precizat că 25% din banii cheltuiți de stat sunt împrumutați, ceea ce va duce la mărirea taxelor și impozitelor.
”În prezent, România este ca o familie care timp de un sfert dintr-un an trăieşte din împrumuturi. Anul trecut, 1 leu din 4, de la investiţii, pensii, salarii, a provenit din împrumuturi. Trebuie să repetăm constant că, oricum am întoarce-o, capacitatea statului de a se împrumuta în prezent stă în dreptul său de a taxa în viitor. Nu există plăţi gratuite. Iar politicienii nu vor lua niciodată măsuri care să nu fie pe placul publicului, pentru că trebuie să-şi conserve capitalul electoral”, a mai precizat reprezentantul BNR, la Gold.fm.
„Sunt opinii personale și nu reprezintă poziția Băncii Naționale”, a explicat Lazea.