x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Tendinţe de revigorare pe piaţa forţei de muncă

Tendinţe de revigorare pe piaţa forţei de muncă

de Diana Scarlat    |    23 Feb 2010   •   00:00

Piaţa forţei de muncă pare să-şi revină, deşi şomajul este în continuare în creştere. Din ultimul studiu realizat de compania Paylogic reiese că firmele private din România nu mai concediază la fel de mult ca la începutul crizei.

Studiul mai arată că în 2009 numărul angajaţilor din companiile private a scăzut cu 25%, în timp ce numărul de ore suplimentare a crescut. De la începutul anului 2010 s-a înregistrat în continuare o scădere a numărului de angajaţi, cu 18% faţă de anul trecut, în timp ce numărul orelor suplimentare a crescut cu 38%. Studiul Paylogic a vizat evoluţia salariilor din România la nivelul anului 2009 şi o analiză comparativă a acestora pentru perioada ianuarie 2009 - ianuarie 2010.

CONCEDIERI MAI PUŢINE. Specialiştii Paylogic subliniază însă că există şi semne de revigorare a pieţei. Analiza pentru perioada august-decembrie 2009 arată că s-a înregistrat o scădere a numărului de angajaţi de numai 3%, de unde reiese că a încetinit semnificativ ritmul concedierilor, fenomen care luase amploare în sectorul privat în prima parte a anului trecut. De asemenea, s-a constatat şi o creştere a primelor brute per angajat, de aproape 1%, şi a salariului mediu brut, cu 8%, fapt care ar putea indica o revigorare a vânzărilor. "Din cadrul aceleiaşi comparaţii reiese şi faptul că, pentru perioada analizată, numărul de ore suplimentare a scăzut în ultima parte a lui 2009 cu 18%, ceea ce poate fi un semn că revigorarea economică se poate lăsa aşteptată", se arată în studiul care a inclus aproximativ 16.500 de angajaţi din peste 125 de firme private din România.  

×
Subiecte în articol: munca