x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Testul cafelei la interviul de angajare. La ce trebuie să fie atenți candidații

Testul cafelei la interviul de angajare. La ce trebuie să fie atenți candidații

de Redacția Jurnalul    |    02 Aug 2024   •   11:00
Testul cafelei la interviul de angajare. La ce trebuie să fie atenți candidații
Sursa foto: Shutterstock

Testul cafelei este aplicat de un manager la interviurile de angajare pentru a selecta candidații potriviți.

Trent Innes, director la SiteMinder, a dezvăluit în podcast-ul The Ventures această tehnică.  „Testul cafelei” arată dacă potențialul angajat se potrivește în firma sa, potrivit Metro News, citat de useit.ro.

Acesta oferă un tur al biroului candidatului. În cadrul acesui tur, se oprește la bucătărie și întreabă candidatul dacă vrea o cafea sau ceva de băut.  Un aspect important este ce face candidatul cu acea ceașcă de cafea. 

„Apoi luăm cafeaua și mergem la interviu. Și unul dintre lucrurile la care sunt foarte atent la finalul interviului este dacă acea persoană vrea să ducă ceașca goală înapoi în bucătărie”, spune managerul.

Dacă un candidat nu prezintă intenția de a duce ceașca înapoi în bucătărie, în mașina de spălat vase, sau chiar să o spele, atunci nu va fi un angajat bun.

„Poți dezvolta abilități. Poți învăța lucruri noi, poți acumula experiență. Dar totul se rezumă la atitudine. Și acea atitudine despre care vorbim foarte mult este „spală-ți ceașca de cafea”,” explică Innes. 

Innes a vorbit și despre cultura organizațională, și abilitatea angajaților de a-și asuma răspunderea pentru mediu.

„Nu îi pun întotdeauna să o ducă înapoi. Și de cele mai multe ori, o duc înapoi pentru ei. E vorba doar de momentul în care ei se oferă să facă acest lucru,” a continuat managerul. 

Innes a început să folosească această tehnică atunci când era director la Xero Australia. El spune că 10% dintre candidați nu trec de acest test. Deși managerul susține că astfel se testează mentalitatea de asumare, nu este sigură. 

„Deși sunt de acord că este important să găsești persoana potrivită care să se alăture echipei tale și să aducă noi calități, experiențe și perspective în acest rol, e vital să ne amintim că în timpul interviului, este probabil ca acel candidat să aibă emoții, în pofida încrederii în abilitatea sa,” spune Neil Finegan, expert HR la Google.

El nu crede în testul cafelei. 

„Pare puțin nedrept să judeci pe cineva doar pornind de la abilitatea de a duce înapoi la bucătărie ceașca de cafea după interviu. Când mintea este ocupată cu alte lucruri.” 

 

×
Subiecte în articol: test cafea angajare