x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Tensiuni comerciale UE-China. Taxe URIAȘE pentru mașini electrice

Tensiuni comerciale UE-China. Taxe URIAȘE pentru mașini electrice

de Redacția Jurnalul    |    13 Iun 2024   •   14:45
Tensiuni comerciale UE-China. Taxe URIAȘE pentru mașini electrice
Sursa foto: Hepta

UE a majorat tarifele la mașinile electrice importate din China.

Noile taxe se situează între 17,4% și 38,1% peste tariful existent al UE de 10%, arată un comunicat al Comisiei Europene, citat  de CNN. Aceasta presupune ca cea mai mare taxă totală se apropie de 50%.

Creșterea bruscă a tarifelor subliniază atitudinea mai protectoare asupra comerțului cu China, adoptată de Bruxelles și Washington. Oficialii occidentali sunt îngrijorați de faptul că locurile de muncă și industriile strategice ar putea fi distruse de importurile ieftine din China.

Noile tarife pentru vehiculele electrice ar putea declanșa negocierile intense între Beijing și Bruxelles, menite să evite un război comercial. UE trebuie să decidă până în noiembrie dacă va adopta definitiv tarifele.

Există și riscuri pentru producătorii auto europeni. Mulți dintre aceștia produc mașini în China și apoi le vând în Europa, o configurație care va fi mai costisitoare ca urmare a tarifelor majorate.

Într-un raport din aprilie 2024, analiștii Rhodium Group au spus că taxele de 40%-50% ar fi probabil necesare „pentru a face piața europeană neatractivă pentru exportatorii chinezi de vehicule electrice”, având în vedere costurile de producție mult mai mici ale acestora, transmite Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: China ue taxe masini electrice