x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Unde este mai bine să lucrezi, la stat sau la privat? Vezi avantajele și dezavantajele ambelor alternative!

Unde este mai bine să lucrezi, la stat sau la privat? Vezi avantajele și dezavantajele ambelor alternative!

11 Ian 2023   •   15:56
Unde este mai bine să lucrezi, la stat sau la privat? Vezi avantajele și dezavantajele ambelor alternative!

Pentru a-ți alege viitorul job este important să afli care sunt avantajele și dezavantajele unui loc de muncă la stat, în comparație cu cele ale unui loc de muncă în sectorul privat.

Conform Institutului Național de Statistică aproximativ 80% dintre angajații din România lucrează la privat, iar circa 20% dețin un job la stat.

Cu siguranță ai auzit diferite informații cu privire la munca la stat, dar și despre cum este să lucrezi la privat. Iată care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale ambelor forme de a lucra în România:

1) Avantajele muncii la stat

Stabilitatea -  Este adevărat că în general joburile la stat oferă mai multă stabilitate angajaților. Concedierile sunt mai rare decât în mediul privat, iar acestea se întâmplă doar atunci când există restructurări sau crize economice majore. Acest fapt poate fi pus în seama faptului că la stat nu există măsuri riguroase de verificare a obiectivelor sau a deadline-urilor.

Zile libere – Bugetarii se bucură de numeroase zile libere în timpul anului. De cele mai multe ori sunt create punți între zilele libere, astfel încât angajații la stat să beneficieze de mai mult timp liber. La privat este nevoie să consumi din zilele de concediu pentru a crea aceste punți între sărbătorile legale.

Program de lucru mai scurt – Atât bugetarii, cât și lucrătorii din mediul privat au un program de circa 8-9 ore de lucru. Însă, diferența este că cei de la stat nu stau decât rareori peste program. Aceștia din urmă nu au atâtea sarcini precum muncitorii din mediul privat și pot beneficia astfel de mai mult timp liber pentru ei.

2) Dezavantajele muncii la stat

Proces de angajare greoi – Chiar dacă dorești să te angajezi pentru un post la stat, vei trece printr-un proces de selecție lung și birocratic. Trebuie să cunoști unde se afișează ofertele de locuri de muncă, să afli ce documente sunt necesare, ce taxe trebuie plătite și când se organizează concursurile pentru un anumit post. În plus, la stat nu ai garanția că respectând toate cerințele vei obține postul dorit.

Posibilități limitate de dezvoltare – Lucrul la stat poate fi mai puțin motivant din cauza lipsei de competiție și a posibilităților limitate de dezvoltare profesională. Vei rămâne pe un post mai mult timp, existând șanse mari să devină o rutină monotonă, fără provocări personale.

3) Avantajele de a lucra la privat

Mediu de lucru dinamic – Un job la privat poate fi mult mai dinamic, o companie privată fiind mult mai ancorată în prezent și privind spre viitoare tehnologii pe care le poate implementa. Jobul îți poate oferi astfel satisfacție profesională și posibilitatea de a avansa și de a avea un salariu mai mare. De asemenea, lucrul la o companie privată poate oferi o mai mare libertate în ceea ce privește modul de lucru.

Opțiuni mai numeroase de angajare – Există mai multe posibilități și joburi la privat decât la stat. Poți alege astfel să trimiți CV-ul mai multor companii, mărindu-ți astfel șansele de angajare.

Recrutare mai rapidă – În mediul privat recrutarea se realizează mult mai rapid și mai simplu, de cele mai multe ori trebuie doar să treci printr-un interviu de angajare, fără să fie nevoie să depui acte sau să plătești vreo taxă.

4) Dezavantajele de a lucra la privat

Loc de muncă mai puțin sigur – Atunci când o firmă se confruntă cu probleme financiare este posibil să recurgă la scăderea salariilor sau chiar la desființarea unor locuri de muncă. Salariul la privat depinde de veniturile companiei, un fapt care nu există în cazul unui job la stat. Alteori, obiectivele neatinse în cadrul unei companii pot duce de asemenea, la concedieri.

Ai mai puțin timp liber – Angajați din mediul privat lucrează uneori peste program, fără a beneficia de plata orelor suplimentare. Practic timpul alocat muncii îți consumă mare parte din zi.

Presiune mai mare – Competitivitatea acerbă din mediul privat poate crea o presiune mare pe angajat, generând stres și scăzând calitatea vieții.

Salarii mai mici – Salariile din mediul privat variază în funcție de companie dar și de experiența dovedită a unui potențial angajat. Astfel, poți beneficia de un salariu bun într-o companie, dar în același timp poți primi doar salariul minim pe economie.

În ceea ce privește salariile oferite de stat, există joburi precum cele din sănătate, administrația publică sau apărare care sunt foarte bine plătite.

În final, trebuie să pui în balanță toatele avantajele și dezavantajele pentru a lua cea mai bună decizie pentru tine!

×