O delegaţie a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), împreună cu reprezentanţi a sindicatelor şi ONG-urilor partenere din Consiliul Naţional al Societăţii Civile (CNSC), s-a întâlnit cu responsabilii FMI pentru România. Tema discuţiilor este suportarea crizei economice româneşti, în mod echitabil, de către întreaga societate românescă, nu numai de către categoriile socio-profesionale şi de vârstă reprezentate de salariaţi, pensionari şi asistaţi social.
Astfel, CNSC propune FMI ca viitorul acord sa fie pe termen mediu, motiv pentru care Directivele FMI extind rambursarea la 10 ani, timp necesar pentru ca politicile finantate sa poata fi aplicate sa dea roade. Aceasta propunere se inscrie in noua politica FMI destinata finantarii de politici necesare dezvoltarii durabile a tarilor emergente cum este Romania.
Redam mai jos documentul CNSC:
“Politica FMI adaptata iesirii din criza a fost introdusa in practica prin Directivele din decembrie 2010. Au fost ridicate in acest scop plafonul de imprumut pentru acest scop la 600% si in plus au ridicat Facilitatea de Creditare Largitaa (EFF) la nivelul de "facilitate principala de creditare", la acelasi nivel cu acorurile in Stand-by.
Desi aceste avantaje erau in vigoare la data negocierii actualului acord, Guvernul Boc le-a ignorat, cerand un tip de acord "preventiv" prin care si-a asumat sa nu foloseasca imprumutul convenit, de 3,2 miliarde de euro, cu impunerea unui pachet de conditionalitati, negociatorii fostului guvern angajand o reducere mult prea acelerata si severa a deficitului bugetar, pentru indeplinirea careia, atat guvenele Boc, MRU, cat si actualul guvern au fost fortate sa intreprinda constrangeri ale cheltuielilor bugetare mult mai severe decat majoritatea statelor UE, mult mai indatorate decat Romania.
Impactul negativ al acestei erori a condus la disponibilizari masive, reducerea investitiilor guvernamentale de capital (franarea cresterii economice) si falimentarea a mii de IMM-uri si societati private si de stat, reducerea salariilor si pensiilor, inchiderea spitalelor, scolilor, institutelor de cercetare, etc, factori ce sustin dezvoltarea durabila. Gravitatea acestor constrangeri severe si a urmarilor lor a facut ca Romania sa se indeparteze de obiectivul dezvoltarii durabile, obiectiv al Organizatiei Natiunilor Unite, devenita norma obligatorie pentru Romania prin insusirea lui de catre forul suprem al Uniunii, Consiliul European.
Efectele negative ale conditionalitatilor stabilite in acord au fost amplificate pe timpul derularii acestuia de o modificare severa
Concret, a avut loc o reducere a cresterii PIB/2012 de la 4% la sub 1% la sfarsitul anului; reducerea intrarii de Investitii Straine Directe (ISD) la minim istoric din 1994; reducerea exportului in zona UE datorita prelungirii crizei in zona; reducerea drastica a banilor trimisi de romanii de afara, etc. Aceste scaderi au diminuat corespondent veniturile bugetare , fortand guvernul ca pentru mentinerea deficitului asumat sa opereze noi masuri de restrangeri ale cheltuielilor”.