x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Sondaj: Două din trei IMM-uri acceptă plata cu cardul

Sondaj: Două din trei IMM-uri acceptă plata cu cardul

05 Oct 2022   •   09:40
Sondaj: Două din trei IMM-uri acceptă plata cu cardul

Aproape două treimi (64%) dintre firmele mici şi mijlocii din România spun că acceptă plata cu cardul, arată rezultatele unui sondaj privind digitalizarea afacerilor derulat de Visa în parteneriat cu Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), scrie ZF.

„Transformarea digitală a întreprinderilor mici şi mijlocii este un subiect arzător pe agenda publică, în condiţiile în care România se află pe ultimul loc în Europa conform Indicelui economiei și societăţii digitale (DESI) 2022. Plăţile digitale oferă oportunităţi de creştere a veniturilor pentru IMM-uri şi mai multe opţiuni pentru clienţii lor, în magazine şi în mediul online. În contextul pandemic, am constatat o creştere a acceptării plăţilor electronice în rândul comercianţilor, ca urmare a schimbării comportamentului de plată al consumatorilor, mult mai orientaţi către plăţile contactless şi online”, afirmă Elena Ungureanu, country manager Visa în România.

Jumătate (48%) dintre firmele care încă nu acceptă plata cu cardul au declarat că intenţionează să implementeze soluţii de acceptare a plăţilor electronice în viitor, ca măsură de sprijinire a dezvoltării afacerilor.

„Digitalizarea încă reprezintă o provocare pentru mediul de afaceri. Intuind necesitatea şi ceea ce va urma în procesul de digitalizare, în anul 2019 am lansat conceptul România TECH Nation unde unul din cele trei paliere a fost reprezentat de educaţie, pentru că prioritatea noastră trebuie să fie reprezentată de educarea mediului de afaceri, a angajaţilor în general, a spaţiului public în domeniul digitalizării. Propunerea noastră este în concordanţă cu sondajul care relevă faptul că antreprenorii solicită ca principale necesităţi digitalizarea şi actualizarea instituţiilor statului, acordarea de deduceri fiscale pentru cheltuielile cu digitalizarea sau finanţarea de cursuri de perfecţionare în domeniul digital pentru angajaţi. Astfel, digitalizarea trebuie să devină un proiect de ţară asumat şi implementat de către guvernanţi iar digitalizarea firmelor şi administraţiei publice o prioritate”, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

Aproape 70% dintre companiile care au participat la sondaj consideră digitalizarea afacerii un aspect important sau foarte important, de aceea iniţiativele care sprijină afacerile mici să facă pasul către digital sunt necesare în acest moment, consideră reprezentanţii Visa şi CNIPMMR.

În ceea ce priveşte plata cu cardul business, principalele avantaje evidenţiate de respondenţi sunt simplitatea şi comoditatea (80%), evidenţa mai strictă a cheltuielilor (41%) şi siguranţa (35%). Mai mult de jumătate dintre IMM-urile chestionate au declarat că plătesc cu cardul de cel puţin trei - patru ori pe lună. Cheltuielile cu achiziţia de combustibil, călătoriile de afaceri sau taxele se numără printre plăţile efectuate cel mai des cu cardul.

La polul opus, numai 2% dintre respondenţi au indicat retragerile de numerar de la bancomat ca modalitate principală de utilizare a cardului. Motivul principal pentru alegerea numerarului este indisponibilitatea plăţilor digitale, acesta fiind răspunsul oferit de şapte din zece respondenţi.

Sondajul privind digitalizarea IMM-urilor a fost realizat online, în perioada 14 aprilie - 20 iunie 2022, de către Visa în parteneriat cu Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). La cercetare au participat 534 de firme - micro, mici, mijlocii şi mari - din toate ramurile de activitate şi zonele ţării.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: IMM