x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Strategii de succes pentru dezvoltarea unei afaceri agricole durabile

Strategii de succes pentru dezvoltarea unei afaceri agricole durabile

09 Mai 2024   •   11:05
Strategii de succes pentru dezvoltarea unei afaceri agricole durabile

Succesul unei afaceri agricole se reflectă în recolte bogate, în profituri ridicate, dar și în capacitatea sa de a fi sustenabilă pe termen lung.

Dacă activezi în acest domeniu, poate ești mereu în căutarea unor strategii care să te ajute să faci față provocărilor și fluctuațiilor pieței și să te menții competitiv.

Un parteneriat cu o instituție financiară specializată are un rol important în acest demers. Creditul Agricover IFN pentru agricultură poate fi ajutorul de care ai atâta nevoie, pentru a acoperi cheltuielile curente, a face investiții sau pentru a-ți extinde afacerea.

În continuare îți prezentăm câteva strategii pe care să le ai în vedere dacă ai în plan să-ți dezvolți afacerea din domeniul agricol și să-i dai o direcție spre durabilitate sau sustenabilitate.

  1. Înțelegerea profundă a nevoilor specifice ale fermei

Fiecare fermă vegetală sau zootehnică are nevoile, neajunsurile și punctele sale forte. Pentru a o putea dezvolta, este necesar, în primul rând, să analizezi toate aceste aspecte în mod detaliat. Analiza va implica următoarele date: tipul culturii sau al animalelor, dimensiunea fermei, condițiile pedoclimatice, tehnologiile disponibile. Nu vor lipsi nici informațiile clare despre nevoile de capital, resursele umane și infrastructură. Un exemplu în acest sens este o fermă agricolă care se ocupă cu cultivarea de legume. Analiza, în cazul său, poate evidenția:  identificarea cerințelor de pe piață în ceea ce privește gustul și aspectul legumelor pe care oamenii le doresc, nivelul de umiditate din sol, cantitatea de lumină solară, inputurile agricole, necesitatea modernizării echipamentelor agricole, implementarea unor tehnologii care să optimizeze procesele de producție etc.

  1. Acces la credite agricole

Stabilitatea financiară este un aspect care te ajută să-ți faci planuri cu ferma ta, în vederea modernizării și dezvoltării. Pentru a asigura această stabilitate, poți lua în considerare creditele Agricover Credit IFN, care se adresează atât fermelor vegetale, cât și celor zootehnice. Agricover Credit IFN (înființată în 2008) este principala instituție financiară nebancară din țara noastră specializată pe creditarea fermierilor în mod exclusiv. Sunt patru tipuri de credite pe care le poți accesa, în funcție de nevoile fermei și de proiectele pe care le vizezi: capital de lucru, investiții, facilități de scont și factoring, finanțarea proiectelor din fonduri europene.

  1. Utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltare

O sursă importantă de finanțare pentru dezvoltarea și modernizarea afacerilor agricole o reprezintă fondurile europene. Mulți fermieri, agricultori și societăți din mediul rural beneficiază de fonduri nerambursabile obținute prin diferite programe din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Există și creditul EuroPlan, oferit de Agricover Credit IFN pentru a finanța diverse componente ale proiectelor pe fonduri europene, rambursarea fiind din granturi sau din sursele proprii ale fermierilor din sectorul vegetal și cel zootehnic.

  1. Implementarea practicilor agricole sustenabile

Și gestionarea resurselor în mod responsabil și protejarea mediului înconjurător sunt strategii pe care o fermă modernă trebuie să le însușească. Practici precum rotația culturilor, pentru menținerea fertilității solului sau utilizarea de metode  de irigare eficiente pentru conservarea apei sunt recomandate atât pentru protejarea resurselor naturale, cât și pentru avantaje economice, pe termen lung.

  1. Diversificarea veniturilor și activităților

Dependența excesivă de un singur tip de cultură sau activitate agricolă expune fermierul la riscuri majore, cum ar fi fluctuațiile de prețuri sau schimbările climatice neprevăzute. Așadar, este o soluție inteligentă să-ți diversifici portofoliul agricol adăugând: creșterea mai multor specii de plante și animale - pentru a avea un mix echilibrat de produse, culturi sezoniere și perene - pentru a echilibra veniturile pe parcursul anului sau oferirea unor servicii adiționale precum ecoturism.

Implementarea acestor strategii și a altora identificate în funcție de experiența de fermier și de tipul de activitate te ajută să dezvolți în timp o fermă durabilă, competitivă și prosperă. Creditele agricole te pot ajuta să-ți duci la îndeplinire toate proiectele îndrăznețe de dezvoltare.

×