x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Ziua în care s-a schimbat lumea

Ziua în care s-a schimbat lumea

de Sebastian S. Eduard    |    01 Sep 2011   •   21:00
Ziua în care s-a schimbat lumea

La comemorarea a zece ani de la tragedia din 11 septembrie, fostul presedinte american ofera un interviu detaliat despre cum a trait acea zi fatidica.

Dezvåluiri. Premiera este programata luni, 5 septembrie, de la ora 22:00, si prezinta dezvaluirile directe ale omului aflat in fruntea guvernului american in momentul in care cel mai grav atac terorist a fost lansat pe pamant american. In interviul inregistrat pe par­cursul a doua zile, presedintele George W. Bush marturiseste fara echivoc detalii despre experienta personala a orelor si zilelor teribile ulterioare atacurilor.

Documentarul com­ple­teaza relatarea personala a pre­se­din­telui cu inregistrari video dez­va­luite publicului in premiera si materiale exclusive provenite din Bi­blio­teca Prezi­den­tiala George W. Bush.
Pana la acest interviu, fostul presedinte nu a discutat niciodata in fata camerelor despre ceea ce a gandit sau simtit, ce a determinat deciziile de viata si de moarte luate in primele minute, ore, si zile dupa atacuri. In cel mai complex interviu acordat vreodata despre acest subiect, Bush ofera detalii personale despre ceea ce a trebuit sa infrunte in ipostaza de comandant-sef insarcinat cu protectia cetatenilor sai, dar si ca familist ingrijorat pentru siguranta celor dragi.

Pe parcursul interviului, presedintele George W. Bush dezvaluie experienta personala a acelei zile, incepand cu sedinta de jogging de dimineata inaintea unei vizite intr-o scoala unde a aflat prima oara ca natiunea americana se afla sub atac. Aflam ce aspecte a cantarit atunci cand Andrew Card i-a soptit in ureche vestile; impactul prezentei sale intr-o clasa plina de elevi si de jurnalisti acreditati la Casa Alba; primele sale eforturi de a comunica cu intreaga natiune; ingrijorarea Serviciilor Secrete pentru securitatea sa la bordul Air Force One; fluxul de informatii dinspre armata, agentiile de informatii si surse de stiri; si vizita sa istorica la Ground Zero din New York dupa tragicele evenimente.

Coincidenta. Intamplator, cu o zi inaintea interviului realizat de NGC cu presedintele Bush, anuntul ca Statele Unite l-au ucis pe Osama bin Laden a fost facut de presedintele Obama. Bush a oferit opinia sa refe­ritoare la aceste evenimente proas­pe­te in fata camerei: 'Presedintele Obama m-a sunat si mi-a spus ca Osama bin Laden a fost ucis. L-am felicitat, atat pe el, cat si pe agentii speciali care au efectuat aceasta mi­siune extrem de periculoasa... Si am fost foarte recunoscator. Nu am simtit o mare fericire sau bucurie. Am avut sentimentul incheierii unui capitol.. Si am trait un sentiment de recu­nos­tinta pentru ca se facuse dreptate.'

Pe acelasi subiect
Pe aceasta te­ma, NGC di­fu­zeaza mai mul­te documen­ta­re. '11 septembrie – razboiul continua', prezentat din 4 septembrie, este un studiu deta­liat asupra raz­bo­iului im­po­triva terorii, in­clu­zand si uci­de­­rea lui Osa­ma bin Laden; 'Cli­pe de cos­mar: 11 sep­tem­­brie' anali­zeaza motivele pentru care age­n­tiile americane nu au pu­tut opri planu­rile teroris­tilor din 11 septembrie.

9/11 pe Facebook
Tot NGC a lan­sat in aceste zile aplicatia pe Facebook 'Re­mem­bering 9/11'. Astfel, aplicatia va per­­mite utili­za­­to­ri­lor sa pos­teze rela­tari scur­te ale ex­pe­rien­­telor le­gate de 11 septembrie si sa pla­se­ze po­ves­tea lor cu aju­to­rul indicatorilor specifici de locatie pe o harta inte­rac­ti­va. Apli­ca­tia va fi disponibila in 11 tari (SUA, Ma­rea Bri­tanie, Ger­ma­­nia, Un­ga­ria, Olanda, Po­lo­nia, Romania, Spa­nia, Italia, Franta si Australia).

×