x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bucurii la feminin Exerciţii pentru sănătatea emoţională

Exerciţii pentru sănătatea emoţională

de Maria Coman    |    17 Feb 2021   •   07:30
Exerciţii pentru sănătatea emoţională

Anul 2021 e unul care pare să fie plin de provocări pentru mulţi dintre noi. Măcar, spre deosebire de anul trecut, acum suntem deja în gardă şi ştim că e posibil să fie dificil. Acum un an, pe vremea asta, nici nu bănuiam că întreaga noastră viaţă se va schimba.

 

Acum, că 2021 şi-a intrat binişor în drepturi, este momentul perfect pentru a creiona un plan pentru zilele care vin. Multe persoane se gândesc la lucruri precum scăderea în greutate sau exercițiile fizice ca obiective de atins, dar există un lucru ce poate avea un impact pozitiv uriaş asupra sănătății fiecăruia dintre noi, şi anume recunoștința. De ce să fii recunoscătoare Beneficiile recunoştinţei pentru sănătate au fost analizate de cercetători şi nu reprezintă o utopie sau un vis frumos. Anul acesta ar putea să fie unul în care să ni se pară dificil să găsim aspecte pentru care să fim recunoscători – mai ales că şi 2020 a dus la pierderea locurilor de muncă, la probleme de sănătate sau la dispariţia unor persoane dragi.

S-a demonstrat însă că recunoștința ajută la ameliorarea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit. 

Un antidot pentru stres

Stresul este constant – mai ales în vremuri de pandemie. În ultimii ani, numărul celor care suferă de stres cronic a crescut peste tot în lume. În 2020, nivelurile de stres au fost incomparabile - iar asta s-a văzut şi pe plan personal, şi profesional. Stresul cronic afectează atât organismul, tonusul general, cât și sănătatea fizică, emoţională şi mentală. Prin urmare, orice poate ameliora nivelul de stres – oricât de puțin – este binevenit. Recunoștința poate fi văzută ca un factor protector, ca o cale, nu foarte complicată, către o sănătate mintală mai bună, cu mai puține efecte negative. Gândeşte- te la recunoștință ca la un set de exerciții pentru sănătatea ta emoțională!

Aduce bună-dispoziţie

Studiile au arătat, de asemenea, o corelație între recunoștință și o dispoziţie generală mai bună. Deși nu se ştie cu precizie de ce recunoștința afectează starea de spirit în mod pozitiv, putem afirma că simplul fapt de-a fi recunoscătoare te poate face să te simți mai bine - este un motiv suficient pentru a-ți începe propriile exerciţii practice. Practica, în trei paşi Iată trei moduri de a-ţi exprima recunoștința. Nu trebuie să dedici multe ore pe zi acestei practici. Chiar și doar câteva minute pot face diferența! 

1. Gândește-te la asta

Așa este – poţi începe pur și simplu prin a reflecta. Profită de timpul pe care îl ai în timpul zilei – poate aştepţi în trafic sau stai la coadă – pentru a te opri și a te gândi la unele dintre lucrurile uimitoare din viața ta. Mulțumește în gând pentru tot ce crezi tu că merită: pentru că ai o familie iubitoare, pentru că marile necazuri v-au ocolit, pentru că ai o mașină în care te poți deplasa, pentru posibilitatea de a cumpăra ceea ce ai nevoie sau pentru apusul uimitor, pe care îl vezi în acea seară.

2. Pune totul pe hârtie

Jurnalele au devenit destul de populare în ultimii ani – cu un motiv întemeiat. Lucrurile scrise se întipăresc mai bine în mintea ta. Nu există o modalitate greșită de a face acest lucru. Dacă nu vrei să ţii un jurnal, scrie scrisori, e-mailuri sau felicitări pentru a exprima mulțumiri oamenilor din viața ta. Şi acestea sunt modalităţi excelente de a practica recunoștința (cu bonusul suplimentar de a împărtăși sentimentele pozitive cu altcineva). Una dintre metodele folosite acum este cea a jurnalelor pe cinci ani: există caiete speciale sau îţi poţi confecţiona tu caietele proprii. Avantajul este că, scriind câte o zi din ani diferiţi, pe aceeaşi pagină, poţi vedea şi care era situaţia ta în urmă cu un an, doi, trei, la vremea respectivă. Şi îţi dai seama că ceea ce la un moment dat părea insurmontabil s-a dovedit a fi o problemă minoră. 

3. Rosteşte cu voce tare

Da, să vorbești cu tine însuți este în regulă, chiar de dorit. „Afirmațiile pozitive și expresiile verbale de recunoștință, indiferent dacă sunt exprimate în privat sau față de alții, sunt o modalitate excelentă de a vă reaminti lucrurile bune din viață”, spun specialiştii clinicii Eliade, specializată în medicină integrativă. „A spune mulțumesc sau a împărtăși impactul pe care cineva îl are asupra vieții dumneavoastră devine mai ușor cu cât îl practicaţi mai mult. Începeți la scară mică, cu un simplu mulțumesc, și continuaţi pentru a-i informa pe ceilalți de felul în care ei aduc valoare în viața dumneavoastră. Indiferent de modul în care alegeţi să vă manifestaţi recunoștința, beneficiile pe care le veţi obține vă vor face să vă doriţi să o faceţi din ce în ce mai des! Începutul de an este un moment perfect pentru a continua prin viaţă cu mai puțin stres, cu momente de bucurie și cu o mulțime de lucruri pentru care puteţi fi recunoscătoare!”.

 

La nivel mondial, cercetătorii admit că puterea minţii şi exerciţiile pe care le facem pentru a ne îmbunătăţi starea de spirit pot să aibă un impact mai mare decât cel crezut.

 

Ce se întâmplă în creier

Recunoștința este o modalitate naturală și eficientă de a diminua stresul și de a stimula buna-dispoziție și una din cele mai simple modalități de a începe să îţi gestionezi starea sănătatea. În 2015, a fost publicat primul studiu care a explorat, prin rezonanţă magnetică funcţională, ceea ce se întâmplă în creier, atunci când ne exprimăm recunoștința. Acest studiu a constatat că părțile creierului care se corelează cu cogniția morală, recompensa socială, relațiile interumane și percepția emoțională sunt toate activate atunci când ne exprimăm recunoștința.

×