x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 19 octombrie 2007

19 octombrie 2007

de Ramona Vintila    |    19 Oct 2007   •   00:00

Este ziua 292 ● Au mai rămas 73

Soarele

Răsare la 7:35 ● Apune la 18:26

Luna

Răsare la 15:09

Sărbătoare creştină

Celebrat astăzi de creştini, Sfăntul Proroc Ioil a vieţuit cu 800 de ani inainte de naşterea lui Hristos. El era din seminţia lui Ruvim, din satul Metomoran. Prorocind despre foametea şi incetarea jertfelor legii şi despre patima dreptului proroc, prin care s-a innoit spre măntuire tot pămăntul, a murit şi s-a ingropat in pămăntul lui. In Sfănta Scriptură exista o carte scrisă de Prorocul Ioil. Ca simbol al judecăţii din urmă ce va avea loc la Ierusalim, in "Valea Judecăţii", Ioil descrie urgia unei invazii de lăcuste şi indeamnă poporul să se intoarcă la Dumnezeu. Prorocul anunţa şi revărsarea Duhului Sfănt peste oameni.


● Calendar creştin ortodox: Sf. Proroc Ioil; Sf. Mucenic Uar, Felix şi Eusebie, diaconul

● Calendar romano-catolic: Sf. Paul al Crucii, proroc; Sf. Ioan de Brébeuf, mucenic

● Calendar greco-catolic: Sf. Ioil, profet; Sf. Var, mucenic


Psalmul 98 al lui David Â
Domnul impărăţeşte: să tremure popoarele; şade pe heruvimi: să se cutremure pămăntul. Să se laude numele Tău cel mare, că infricoşător şi sfănt este. Tu ai intemeiat dreptatea; judecată şi dreptate in Iacob, Tu ai făcut. Inălţaţi pe Domnul Dumnezeul nostru şi vă inchinaţi aşternutului picioarelor Lui, că sfănt este! Moise şi Aaron, intre preoţii Lui şi Samuel intre cei ce cheamă numele Lui. Chemat-au pe Domnul şi El i-a auzit pe ei. Doamne, Dumnezeul nostru, Tu i-ai auzit pe ei; Dumnezeule, Tu Te-ai milostivit de ei şi ai răsplătit toate faptele lor. Inălţaţi pe Domnul Dumnezeul nostru şi vă inchinaţi in Muntele cel sfănt al Lui, că sfănt este Domnul, Dumnezeul nostru! Amin!


Click istoric

Astăzi se implinesc 46 de ani de la moartea scriitorului Mihail Sadoveanu. S-a născut la 5 noiembrie 1880, la Paşcani. In timp ce studia la gimnaziu, in 1896, intenţionează a alcătui, impreună cu un coleg, o monografie asupra lui Ştefan cel Mare, renunţănd, insă, din lipsă de izvoare. In 1898 incepe să colaboreze la "Viaţa nouă" cu numele său, dar şi cu pseudonimul M.S. Cobuz. In 1904 se stabileşte la Bucureşti , se căsătoreşte şi va avea unsprezece copii. In acelaşi an are loc debutul editorial cu patru volume deodată - "Povestiri", "Dureri inăbuşite", "Crisma lui Moş Precu", "Şoimii". Nicolae Iorga va numi anul 1904 "anul Sadoveanu". In 1921 devine membru al Academiei Romăne.


S-a intămplat azi

In Romănia
● 1498 - Ioan Albert ridică asediul cetăţii Suceava. Armata poloneză incepe retragerea din Moldova, alegănd pentru intoarcere drumul pe care a venit, trecănd prin oraşul Siret şi traversănd marele codru al Cosminului, spre Cernăuţi;
● 1865 - Se concesionează unui grup de bancheri britanici, francezi şi austrieci dreptul de a infiinţa la Bucureşti o Bancă de scont şi emisiune monetară;
● 1968 - Şeful delegaţiei romăne in "Comitetul celor 18 state pentru dezarmare" de la Geneva expune propunerile guvernului romăn cu privire la imbunăţăţire proiectului de tratat de neproliferare a armelor nucleare;
● 1998 - Promulgarea Legii privind organizarea şi funcţionarea Serviciului De Pază şi Protecţie (SPP), care prevede că Serviciul este organ de stat cu structură militară, parte componentă a sistemului naţional de apărare.

In lume
● 1813 - Armata franceză condusă de Napoleon Bonaparte a fost infrăntă de armatele Rusiei, Prusiei, Austriei şi Suediei in Bătălia de la Leipzig, supranumită Bătălia Naţiunilor.

Născuţi la 19 octombrie
● 1868 - Simion Mehedinţi, geograf şi etnolog (m. 1962);
● 1908 - Dumitru Almaş, prozator şi istoric (m. 1995).


Credinţe, tradiţii, semne

Sarea a fost unul dintre cele mai cunoscute obiecte de schimb ale omenirii. De la prima formă de schimb, trocul, prin care puteai obţine orice marfă dorită dacă aveai sare, pănă la numele primit de soldat şi plata acestuia, solda (cuvinte care vin de la indo-europeanul sare şi latinescul sol, salis), istoria consemnează modalităţile diferite de a ajunge la aceasta: Nicolae Perianu, banul Severinului, cerea regelui Sigismund să plătească leafa unor militari dăndu-le bani sau sare; călătorii străini relatau că pe vremea lui Alexandru Ipsilanti sarea se vindea pe peşte; inainte de primul război mondial Romănia exportă in Africa (Congo) sare anume tăiată in tablete de aceeaşi mărime şi cu aceeaşi greutate, pentru a fi folosită ca monedă. Mănunchiul de drumuri ale sării care porneau din spaţiul carpatic, toponimia şi antroponimia romănească legată de sare alcătuiesc un strălucit tezaur spiritual.
Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar