S-a remarcat atăt in domeniul diplomatic, căt şi in cel juridic. A deţinut funcţia de secretar de stat pentru Afaceri Bilaterale, MAE, şi pentru aproximativ un an a ocupat şi funcţia de ministru al Justiţiei. Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu sărbătoreşte astăzi 48 de ani.
"Ne lipsesc coordonatele decenţeiâ¦"
S-a remarcat atăt in domeniul diplomatic, căt şi in cel juridic. A deţinut funcţia de secretar de stat pentru Afaceri Bilaterale, MAE, şi pentru aproximativ un an a ocupat şi funcţia de ministru al Justiţiei. Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu sărbătoreşte astăzi 48 de ani.
"Am intrat relativ recent in activitatea politică. Am devenit membru in PSD la sfărşitul anului 2001. O dată cu nominalizarea la Ministerul de Justiţie a fost necesară o afiliere mai mare in activitatea politică şi publică. După 2004 mi s-ar fi părut, de asemenea, lipsit de moralitate să mă dau atunci la o parte, indiferent dacă, să zicem, cariera politică nu era neapărat cea mai fericită variantă pentru mine. Din păcate, in viaţa partidelor din Romănia persistă un tip de cutume pe care incă nu le inţeleg pe deplin şi pe care incă le găsesc stranii. Ca formaţie profesională provin din mediul diplomatic, ceea ce mi-a creat un tip de defect profesional, un respect specific, uneori chiar ritual, faţă de procedură, lege şi noţiuni. Certitudinea mea este că in următorii ani anumite reflexe, să le numim «dămboviţene», vor fi alterate de presiunea Uniunii Europene, iar clasa politică din Romănia va fi obligată să se auto-reformeze. Există căteva măsuri care, in opinia mea, nu mai pot fi amănate in Romănia.
Prima dintre acestea ţine de un anume tip de neputinţă care a fost transferată de la clasa politică spre populaţie. In mod straniu acestă apatie ne face susceptibili unui tip de retorică agresivă, uneori apropiată de vulgaritate. Ne lipsesc coordonatele decenţei, iar «omul intămplător» este cel care construieşte uneori majorităţi spontane. Consider că dacă partidele nu sunt capabile să ne rezolve problemele, fiecare dintre noi are obligaţia de a se responsabiliza in faţa propriului destin. O a doua reformă necesară Romăniei ţine de ceea ce aş vrea să numesc revoluţia morală a instituţiilor. Există o lipsă acută de respect şi o inflaţie de, scuzaţi termenul, mărlănie. Ne luptăm, fiecare dintre noi, cu un sistem de la care, practic, nimeni nu mai are absolut nici o aşteptare. Indiferenţa şi cinismul sunt de cele mai multe ori universale şi atotcuprinzătoare in Romănia. Imi place să cred că statul ar putea fi definit cel mai bine din punct de vedere funcţional, sau prin prisma a ceea ce trebuie să facă.
Nu cred că am avut in copilărie şansa reală să-mi aleg o altă carieră decăt cea de jurist. Nu s-a pus problema, pentru că eram a şaptea generaţie de jurişti şi, evident, că voiam să fiu ce era tatăl sau bunicul meu, adică să lucrez cu cărţile pe care le vedeam la noi in bibliotecă. Mi-am construit un tip de respingere faţă de tot ceea ce nu ţinea de disciplinele umaniste. Trebuie să recunosc, nu am avut rezultate lăudabile la matematică."
Părere
"In opinia mea, statul are ca principală obligaţie protecţia noastră de proşti şi alunecările pe care aceştia le provoacă. Momentan, tind să cred că avem incă un stat incapabil să acţioneze eficient in acest domeniu"
Cristian Diaconescu vicepreşedinte PSD